ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

apps.education.fr: Μια πλατφόρμα εργαλείων ανοιχτού κώδικα για τηλεργασία από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας

Το Γαλλικό Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεότητας (Ministère de l’Éducation nationale et de la Jeunesse) κυκλοφόρησε την έκδοση beta της πλατφόρμας apps.education.fr. Στηριζόμενη σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το apps.education.fr αποσκοπεί στη διασφάλιση παιδαγωγικής συνέχειας και στην κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών για εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το apps.education.fr είναι μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει λύσεις λογισμικού που συνιστώνται για καθηγητές και καθηγητές που πρέπει να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές τους. Η υπηρεσία κυκλοφόρησε ως προσωρινή έκδοση beta για την κάλυψη των ειδικών αναγκών που προκλήθηκαν μετά την πανδημία COVID-19. Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Νεότητας στοχεύει να καταστήσει αυτήν την πρωτοβουλία βιώσιμη μακροπρόθεσμα σε εθνικό επίπεδο. Ο πηγαίος κώδικας για το apps.education.fr είναι διαθέσιμος στο Gitlab με την άδεια EUPL.

Η πλατφόρμα προσφέρει έξι εργαλεία για εξ αποστάσεως μάθηση, βασισμένα κυρίως σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που πληρούν τις προϋποθέσεις που συνιστώνται στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR):

  • Jitsi Meet για διαδικτυακές διασκέψεις . Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα επιτρέπει στους χρήστες να οργανώσουν μια διαδικτυακή διάσκεψη καλώντας τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε μια κλήση χρησιμοποιώντας έναν σύνδεσμο. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο μπορούν να επικοινωνούν μοιράζοντας οθόνες και παρουσιάσεις, καθώς και ανταλλαγή σχολίων μέσω άμεσων μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου. Αυτή η υπηρεσία είναι συμβατή με όλα τα πρόσφατα προγράμματα περιήγησης ιστού ανεξάρτητα από το τερματικό που χρησιμοποιείται. Το Jitsi Meet χρησιμοποιείται ήδη από δημόσιες διοικήσεις στη Γαλλία και την Ισπανία.
  • Peertube για βίντεο. Αυτή η πλατφόρμα βίντεο ανοιχτού κώδικα επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν, να φιλοξενούν και να βλέπουν μέσα ήχου και βίντεο.
  • CodiMD: Συνεργατική γραφή με το Etherpad: Το CodiMD είναι συντάκτης κοινής συγγραφής σημειώσεων και προβολής διαφανειών, και έχει γραφτεί στο Markdown. Η ιδέα του συγκεκριμένου συντάκτη προέρχεται  από το Etherpad και άλλους παρόμοιους συντάκτες.
  • Etherpad για συνεργατική επεξεργασία κειμένου. Αυτός ο διαδικτυακός επεξεργαστής ανοιχτού κώδικα για συνεργατική παραγωγή κειμένου επιτρέπει σε πολλούς απομακρυσμένους χρήστες να γράφουν συγχρονισμένα ή ασύγχρονα. Οι συνεισφορές κάθε χρήστη, οι οποίοι είναι χρωματικά κωδικοποιημένοι, εμφανίζονται στην οθόνη και αποθηκεύονται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο. Άλλοι χρήστες μπορούν να κληθούν να συνεργαστούν στο έγγραφο κοινοποιώντας τον σύνδεσμο. Τέλος, το έγγραφο μπορεί επίσης να ληφθεί και να εξαχθεί σε διάφορες μορφές.
  • Νextcloud για κοινή χρήση εγγράφων. Αυτό το λογισμικό ανοιχτού κώδικα παρέχει έναν ασφαλή διαδικτυακό χώρο αποθήκευσης για διανομή και κοινή χρήση εγγράφων και πόρων. Προσβάσιμο μετά από έλεγχο ταυτότητας μέσω επαγγελματικής διεύθυνσης email, έγγραφα και πόροι μπορούν να ληφθούν από σταθμό εργασίας ή κινητή συσκευή.
  • Τα ιστολόγια είναι διαθέσιμα και προορίζονται για το προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας. Προσφέρουν, μετά τον έλεγχο ταυτότητας, τη δυνατότητα επικοινωνίας και επέκτασης της συλλογικής εργασίας μιας τάξης ή μιας ομάδας. Αυτή η ασφαλής υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται, σύμφωνα με έναν οργανισμό που ορίζεται από τον συντάκτη του, τα κείμενα, τις εικόνες ή τα βίντεο για παράδειγμα.
  • Discourse για φόρουμ. Αυτή η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα επιτρέπει διαδραστικά φόρουμ, επιτρέποντας στους χρήστες να δημοσιεύουν συνεισφορές στο διαδίκτυο και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για συγκεκριμένα θέματα. Μετά τον έλεγχο ταυτότητας, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν και να επικοινωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα χρησιμοποιώντας μια λίστα αλληλογραφίας, ενώ ένας συντονιστής μπορεί να ρυθμίσει τις αλληλεπιδράσεις.

Το apps.education.fr περιλαμβάνει επίσης ένα σύνολο καλών πρακτικών για την υπεύθυνη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Το Υπουργείο ενθαρρύνει οποιονδήποτε χρήστη ή επαγγελματία εκπαίδευσης να συμβάλει στη λύση μέσω του Tchap, της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ανοιχτού κώδικα της γαλλικής κυβέρνησης.

Το Apps.education.fr είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε στο τμήμα ψηφιακής εκπαίδευσης για να προσφέρει βασικά καθημερινά εργαλεία σε όλο το προσωπικό της Εθνικής Παιδείας. Στην τελική του έκδοση, αυτό το έργο θα προσφέρει στους χρήστες μια πλατφόρμα για κοινές ψηφιακές υπηρεσίες σε εθνική κλίμακα. Η δυναμική αυτού του έργου δίνει μεγάλη προσοχή στη φωνή των χρηστών και βασίζεται σε ένα δίκτυο συνεργατών από όλες τις ακαδημίες.

Leave a Comment