ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

STEAM στην εκπαιδευτική διαδικασία: Συμμετοχή 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων στο Διαγωνισμό F1 in Schools

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βριλησσίων συμμετέχουν για δεύτερη φορά στον διεθνή διαγωνισμό ‘’F1 in schools’’ ο οποίος διεξάγεται εδώ και 13 χρόνια – υπο την αιγίδα της F1-, στο πλαίσιο του οποίου καλούνται να σχεδιάσουν, κατασκευάσουν και να συμμετέχουν σε αγώνα με ένα μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο μινιατούρα από πολυαιθάνιο, συντονιζόμενοι γυμνάσια και λύκεια από όλη την Ευρώπη αλλα και τον υπόλοιπο κόσμο . Σκοπός της συμμετοχής είναι να αποκτήσουν γνώσεις αλλά και δεξιότητες σχετικά με τη δημιουργία, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα αλλά και να μάθουν την έννοια του επιχειρείν, μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Πρόκειται για ένα διεθνή εκπαιδευτικό διαγωνισμό τεχνολογίας, ο οποίος διενεργείται σε 34 χώρες του κόσμου, συμμετέχουν 17.000 περίπου μαθητές ηλικίας 9 -19 ετών και αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα S.T.E.M. Education ( Science, Technology, Engineering, Mathematics) για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, τις Νέες Τεχνολογίες, την Μηχανική, τα Μαθηματικά, το Marketing, τα Media και όχι μόνο. Οι μαθητές σχεδιάζουν και κατασκευάζουν οχήματα-μινιατούρες f1 χρησιμοποιώντας CAD εργαλεία σχεδίασης σε Η/Υ, CAM εργαλεία κατασκευής σε τρεις διαστάσεις και προγράμματα αεροδυναμικής ανάλυσης σε Η/Υ.

Όμως, εκτός από τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αμαξιδίου, κάθε ομάδα πρέπει να καταρτίσει και να εκτελέσει ένα σύνθετο επιχειρησιακό πλάνο με συγκεκριμένες ενέργειες, προθεσμίες και κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών της, για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων μέσω χορηγιών, την προβολή της ομάδας στο διαδίκτυο και στα social media, την συμμετοχή σε εκδηλώσεις που αφορούν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την κατασκευή εκθεσιακού περιπτέρου για τον διαγωνισμό κ.α. Οι ομάδες αξιολογούνται από ειδικούς κριτές για το σύνολο των παραπάνω ενεργειών και η βαθμολογία τους προστίθεται στα αποτελέσματα των αγώνων ταχύτητας ώστε να προκύψουν οι τελικοί νικητές.

Το 80% των μαθητών που συμμετέχουν στο F1 in Schools πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέφτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο των Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες..

Αυτή τη χρονιά το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και σε άλλα προγράμματα STEM, όπως Up2University, World Data Day, 3D scanning and printing κτλ.

Επίσης, και φέτος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι Υποστηρικτής των ελληνικών ομάδων χορηγώντας δωρεάν τα απαραίτητα αναλώσιμα Υλικά (F1 in Schools Starter Kits) σε 25 ομάδες μαθητών από 25 δημόσια σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) που θα συμμετέχουν στον 7ο πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools

Φέτος το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων θα συμμετέχει και θα διαγωνιστεί με μία ομάδα, την Pole Position, με αρχηγό τον Θάνο Ρούσσο, στην οποία συμμετέχουν ο Οδυσσέας Τσιρίκος, Γιάννης Γιαννακάκος, Κατερίνα Ηλιοπούλου,Δημήτρης Στρατής, Νίκος Σαρδέλης, Μάριος Λαμπιδώνης, Λευτέρης Σπινθάκης και Παναγιώτης Λάτσης

Στόχος των μαθητών είναι να περάσουν καλά, να εντυπωσιάσουν, να μάθουν και γιατί όχι, να κερδίσουν βραβείο και να συμμετέχουν στους Παγκόσμιους Τελικούς.

Χορηγοί της ομάδας μέχρι αυτή τη στιγμή είναι

Ο Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ www.ellak.gr που διέθεσε για ένα χρόνο τον 3d εκτυπωτή Ultimaker 2+, που μεταξύ άλλων θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του προγράμματος.

Οι Καφέδες Ριζόπουλος

Οι OINO SHIPBROKERS INTERN

Οι OPTIΜΑ

Η Newport S.A.

ενώ στηρίζει ενεργά και ο Δήμος Βριλησσίων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα links http://www.f1inschools.gr/ και https://www.facebook.com/f1inschoolsgreece/ https://www.instagram.com/pole_position_f1is/?hl=el https://www.facebook.com/Pole-Position-572378569840789/?modal=admin_todo_tour https://twitt

Leave a Comment