ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διάλεξη με θέμα: «Η τάξη των αναπτυσσόντων («developers») κι ο ρόλος τους στην οικονομία» την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, 18:00 στο ΕΜΠ

Ο Πάρης Χρυσός, απόφοιτος ΕΜΠ / ΣΗΜΜΥ και σήμερα Καθηγητής του Ανώτατου Ινστιτούτου Εμπορίου Παρισιού, θα δώσει Διάλεξη με θέμα:  «Η τάξη των αναπτυσσόντων κι ο ρόλος τους στην οικονομία» την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, 18:00 στο Αμφιθέατρο Πολυμέσων  (κτ. Βιβλιοθήκης ΕΜΠ – Ζωγράφου)


Η τάξη των αναπτυσσόντων κι ο ρόλος τους στην οικονομία.

Η καινοτομία από τους αναπτύσσοντες («developers») υπήρξε στην καρδιά της ανάδυσης της ψηφιακής επανάστασης από τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, οι κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες αγνοούν σε μεγάλο βαθμό αυτό το νέο υποκείμενο. Αυτή η παράλειψη ίσως οφείλεται στο ότι οι αναπτύσσοντες δεν μπορούν να ταξινομηθουν σύμφωνα με τα συνήθη οικονομικά και κοινωνικά στάτους, τουλάχιστον όχι χωρίς μια τέτοια ταξινόμηση να αφήνει απ’ έξω τις υποβόσκουσες δυναμικές που τους χαρακτηρίζουν. Η κατανόηση αυτών των δυναμικών προϋποθέτει μια θεμελειώδη διάκριση μεταξύ «day job» και «side project», που χαρακτηρίζει τον τρόπο δράσης των αναπτυσσόντων.

Ξεκινώντας από μια προσωπική σχέση με την τεχνολογία, οι αναπτύσσοντες διερευνούν νέες χρήσεις και δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών (όπως για παράδειγμα οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές, τα ολογράμματα ή οι νανο-δορυφόροι). Συνδυάζοντας φιλοδοξίες, ιδανικά, όνειρα και χρησιμότητα, φαντάζονται και αναπτύσσουν νέες πορείες τεχνολογικής ανάπτυξης. Η επιχειρηματικότητα και η βιομηχανία προκύπτουν μετέπειτα, συστηματοποιώντας την εκμετάλλευση όσων έχουν διερευνηθεί σ’ αυτή την πορεία. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει μια οικονομία που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ομιχλώδης», η οποία εξελίσσεται σε κύκλους μεταξύ συστηματοποίησης / εξορθολογισμού και διερεύνησης / φαντασίας στη βάση των νέων τεχνολογιών.

Ο Πάρης Χρυσός είναι συγγραφέας του βιβλίου Les Développeurs . Μια περίληψη του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

Leave a Comment