ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Προγραμματισμός με Ανοικτό Λογισμικό και Υλικό στο 1ο Γυμνάσιο Ρόδου: Τεχνολογική Καινοτομία, από Μικρές Ηλικίες

Οι μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, μέσω της χρήσης ανοιχτών τεχνολογιών  ξεκίνησαν την προσπάθεια να συμμετέχουν στην κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος, για να συμμετέχουν στο διεθνή αγώνα Robot-SM,   στην κατηγορία Folkrace, που γίνεται στο Gothenburg της Σουηδίας  http://www.robotsm.se/what-is-robot-sm/ Πρόκειται για αγώνα ρομποτικών αυτόνομων (οδηγούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) mini-όχημάτων (autonomous driverless mini car), τα οποία κινούνται εντός πίστας και αποφεύγουν εμπόδια, που οργανώνεται από το Chalmers Robotic Union, του Παν/μιου του Chalmers, τον Απρίλιο του 2017.

Μέσα από αυτή τη προσπάθεια τους, είχαν την ευκαιρία να μάθουν αξιοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία, να προγραμματίσουν με γλώσσα C++ , να ακολουθήσουν καλές πρακτικές της βιομηχανίας λογισμικού, να αναζητήσουν λύσεις σε προβλήματα που ανακύπτουν καινοτομώντας, να βιώσουν την δυναμική που αναπτύσσεται με υπερτοπικές συνέργειες  και να κεφαλαιοποιήσουν πολλαπλά την πολύτιμη εμπειρία της νέας κουλτούρας διαμοιρασμού πόρων  με την ανάπτυξη της ανοιχτότητας, (open source software και hardware) στην παγκόσμια κοινότητα.

Η ομάδα μαθητών/τριων του 1ου Γυμνασίου Ρόδου με βάση αυτές τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισαν από την κατασκευή του ρομποτικού οχήματος, προχώρησαν στην ιδέα της δημιουργίας μιας start-up, στα πλαίσια του προγράμματος«Εικονική Επιχείρηση 2017» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece : Της ομάδας Roboholics!

 

Η ομάδα των Roboholics, δημιούργησε ένα προϊόν (prototype) βασισμένο στις ανοιχτές τεχνολογίες του Arduino και του 3d Printing, τελειοποίησε τον κώδικα, σχεδίασε την αρχική ιδέα και εκτύπωσε τα πρωτότυπα με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Παν/μίου Chalmers της Σουηδίας. Όταν τα πρωτότυπα έφθασαν στη Ρόδο, έγινε η συναρμολόγηση η τοποθέτηση και οι δοκιμές του υλικού (hardware) και δημιούργησαν το b-χ@πι: ένα «έξυπνο κουτί» για χάπια. Το b-χ@πι με δύο συρτάρια. Κάθε συρτάρι έχει έξι θήκες. Σε κάθε συρτάρι, αντιστοιχεί ένα λαμπάκι. Στο πλάι του κουτιού, υπάρχει ένας βομβητής.

 

Το κουτί λειτουργεί ως εξής: Όταν έρθει η συγκεκριμένη ώρα για να πάρει τα χάπια του ο χρήστης (π.χ. 8.00 το πρωί), τότε χτυπάει ο βομβητής και ανάβει το λαμπάκι. Όταν ο χρήστης ανοίξει το συρτάρι και πάρει τα χάπια του, τότε σβήνει το λαμπάκι και σταματάει ο βομβητής. Η αρχική ρύθμιση των ωρών λήψης των φαρμάκων (π.χ. 8 το πρωί, 8 το βράδυ), γίνεται εύκολα από τον φροντιστή ή τον χρήστη, με εφαρμογή από το κινητό.

 

 

Η ομάδα των Roboholics

Στην αρχή όλα τα μέλη, ασχοληθήκαν με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τα ηλεκτρονικά. Στη συνέχεια, για τις ανάγκες του project, οι ρόλοι  έγιναν συγκεκριμένοι.
Εύη Διακοκωνσταντή, Project Management
Κυριάκος Μαυράκης και Βασίλης Τσίμπος, Software Development
Σερίφ Μπάστιαλη και Γιάγκος Καπετανάκης, Hardware Development
Νίκος Βαρνάβας, Οικονομικών
Εύη Διακοκωνσταντή, Σχεδιασμός Προϊόντος
Θεοδώρα Πεσυρίδη, Μάρκετινγκ

Λευτέρης Σπάρταλης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικό & Μηχ. Η/Υ, Msc Τεχνοοικονομική Διοίκηση Ψηφιακών Συστημάτων, ο οποίος ασχολείται με ιδιωτικά έργα κτιριακού αυτοματισμού.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση και το συντονισμό του προγράμματος, η εκπαιδευτικός του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, Αγγελική Νικολάου, Αρχιτέκτων Μηχ/κος.

GitHub Repository: https://github.com/Roboholics

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου ένα δημόσιο σχολείο που ιδρύθηκε το 1979, με 300 μαθητές, 30 εκπαιδευτικούς  και έχει ένα όραμα: Να συνδέσει την τάξη με την πραγματική ζωή, να ενισχύσει την εξωστρέφεια, να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα των παιδιών, να αναπτύξει δεξιότητες που ευνοούν  την καινοτομία και να αναδείξει την αριστεία, Το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου υλοποιεί τα τελευταία χρόνια καινοτόμα προγράμματα που στηρίζονται στους άξονες πολιτισμός,  τεχνολογία,  καινοτομία, αριστεία.

Σχολικό έτος 2015-2016

Η συμμετοχή του σχολείου στον 10ο Διαγωνισμό του ΣΕΝ JA ” Εικονική Eπιχείρηση”, απέσπασε “Βραβείο Δημιουργικότητας”. Τα προϊόντα εκτέθηκαν στην εμπορική έκθεση HO.RE.CA. και στην μαθητική εμπορική έκθεση του ΣΕΝ τον Απρίλιο του 2016 και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών αγοραστών.

https://www.youtube.com/watch?v=i12ydnjRsK4

http://www.huffingtonpost.gr/senja-greece/-1-usb-stick_b_9543360.html

Σχολικό έτος 2013-14 και Σχολικό έτος 2012-2013

Το σχολείο συμμετείχε ως εταίρος δορυφόρος στο διακρατικό πρόγραμμα 8 χωρών της ΝΑ Ευρώπης, Sagittarius του SEE/B/0016/4.3/TRANSNATIONAL PROJECT,  ACTIVITY 6.2. Αντικείμενο των δραστηριοτήτων του σχολείου ήταν ο σχεδιασμός, η οργάνωση και υλοποίηση καλών πρακτικών στη χρήση του τοπικού πολιτιστικού αποθέματος,  ως μοχλού ανάπτυξης, εμπλέκοντας νέους και ενήλικες στο πολιτιστικό επιχειρείν. Ενδεικτικά, μια δράση του σχολείου, διάχυσης των αποτελεσμάτων, ήταν η πρόταση για “Rebrading Rhodes” προς τους φορείς και την τοπική κοινότητα στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου τον Απρίλιο του 2013 .  https://www.slideshare.net/secret/nVad4gzueUi5ph

https://www.youtube.com/watch?v=V3YQ3pXZqsQ

Σχολικό έτος 2012-2013

Σε συνεργασία με το Rutgers University New Jersey των ΗΠΑ ομάδα μαθητών του σχολείου, υλοποίησαν πρόγραμμα κατασκευής και λειτουργίας ψηφιακού θεματικού πάρκου για τον Κολοσσό της Ρόδου, σε  τρισδιάστατο εμβυθιζόμενο διαδικτυακό περιβάλλον (3DVW) και συγκεκριμένα στο OpenSim.

Η εθελοντική ομάδα προκειμένου να προβάλει τη Ρόδο, συνέλαβε τη δημιουργία θεματικού πάρκου και ανέπτυξε το  Colossus Park, εντός της  εικονικής πανεπιστημιούπολης του Rutgers http://www.slideshare.net/ageliki/colossus-project-201213.  Για τη διάχυση των αποτελεσμάτων διεξήχθη workshop  για εκπαιδευτικούς. https://www.youtube.com/watch?v=lRHW1bWAICY

2010 Η εκπαιδευτικός του σχολείου  και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος , κ. Αγγελική Νικολάου, συμμετείχε και διακρίθηκε στη Δράση του Υπουργείου Παιδείας “Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2010”.

2009 Το σχολείο μας διακρίθηκε με το Πρώτο Βραβείο στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “e-στολόγιο”, του Υπουργείου Παιδείας για την κατασκευή ιστολογίου . http://rogro.blogspot.gr/

http://etwinning.sch.gr/contests/national-contest

 

Διαβάστε περισσότερα για τους Roboholics στο https://create.arduino.cc/

Leave a Comment