ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διεθνές Συνέδριο για την ανάπτυξη και υποστήριξη λογισμικού ανοικτού κώδικα για βιβλιοθήκες “#Koha”

koha-logos-all-words-6cmΗ Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ θα φιλοξενήσει το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της παγκόσμιας κοινότητας ανάπτυξης και υποστήριξης του λογισμικού ανοικτού κώδικα για βιβλιοθήκες “Koha”.
Το συνέδριο “Kohacon16” θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2016 και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 250 σύνεδροι από 30 χώρες. Οι τρεις πρώτες ημέρες των παρουσιάσεων (30 Μαΐου – 1 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθούν στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ ενώ το 2ήμερο του hackfest (3 – 4 Ιουνίου) θα διεξαχθεί στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Προγραμματιστές και βιβλιοθηκονόμοι θα συνεργαστούν ώστε να επιλυθούν προβλήματα και να δημιουργηθούν νέες λειτουργικότητες με τη συγγραφή κώδικα.
Το “Koha” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα. Θεωρείται το πιο προηγμένο ILS (Integrated Library System) ανοικτού κώδικα στην αγορά και έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο. 
Στο πλαίσιο του έργου “Δημιουργία Καινοτόμων Υπηρεσιών Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ”, αποφασίστηκε η μετάβαση από το χρησιμοποιούμενο εμπορικό λογισμικό (Horizon) σε λογισμικό αυτοματοποιημένου καταλόγου (ILS ) ανοικτής πρόσβασης και επιλέχτηκε το “Koha”. Έτσι από το Σεπτέμβριο του 2015 η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ χρησιμοποιεί ως επίσημο σύστημα καταλόγου το “Koha”. Το σύστημα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περισσότερες από 1 εκ. εγγραφές και πάνω από 45.000 ενεργούς χρήστες (καθηγητές, φοιτητές, προσωπικό, εξωτερικούς χρήστες).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://kohacon2016.lib.auth.gr/

Leave a Comment