H EΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συμμετείχε τόσο στην εκδήλωση Robotakia Festival 2023 όσο και στην Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και στις δυο εκδηλώσεις έγινε παρουσίαση του εκπαιδευτικού ρομπότ ανοικτού κώδικα και σχεδίων FOSSbot, το οποίο ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.
Το Robotakia Festival 2023 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 στον εσωτερικό χώρο του Ζαππείου, έναν πραγματικά υπέροχο χώρο. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπου οι ίδιοι έδειξαν τις δικές τους δημιουργίες και ταυτόχρονα είχαν την δυνατότητα να δούνε από κοντά τα ρομπότ των υπολοίπων παιδιών καθώς και ερευνητικών ομάδων διάφορων σχολών. Οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να δούνε από κοντά το Fossbot, να μάθουν για τον τρόπο κατασκευής του αλλά και να δοκιμάσουν διάφορα πειράματα με την χρήση της πλατφόρμας του Blockly.
H Βραδιά του Ερευνητή πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2023 στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ, του ιστορικού συγκροτήματος Πατησίων που άνοιξε τις πύλες του για 10η συνεχή χρονιά. Εξίσου μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και σε αυτή την
εκδήλωση από παιδιά όλων των ηλικιών, φοιτητές/τριες αλλά και δασκάλους και καθηγητές. Στόχος της εκδήλωσης αυτής ήταν είναι η ανάδειξη του ερευνητικού έργου από διάφορες ομάδες πανεπιστημίων της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μαθητές περιεργάστηκαν από κοντά το FOSSbot και μάθανε για τις δυνατότητες που μπορεί να τους προσφέρει μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες και ασκήσεις που μπορούν να υλοποιήσουν. Πέρα από το FOSSbot είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να προγραμματίσουν στο περιβάλλον προσομοίωσης του FOSSbot, το οποίο τους ενθουσίασε ιδιαίτερα.
Εκ μέρους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της ΕΛΛΑΚ συμμετείχε το τμήμα Πληροφορικής Τηλεματικής με τον Υπεύθυνο της ομάδας καθ. Ηρακλή Βαρλάμη και τα μέλη της ομάδας: Χρήστο Χρόνη, Ελευθερία Παπαγεωργίου, Δημήτρη Χαρίτο, Μανούσο Λιναρδάκη, Γιώργο Καζάζη και Χρήστο Καζάκο.
Στο FOSSCOMM 2023, Πανεπιστήμιο Κρήτης παρουσιάστηκαν τα projects για το Fossbot που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Google Summer of Code από τους φοιτητές Μανούσο Λιναρδάκη και Δημήτρη Χαρίτο με μέντορα τον Χρήστο Χρόνη. Συγκεκριμένα, έγινε παρουσίαση του καινούργιου web simulator και online code editor που έφτιαξαν οι δύο φοιτητές στα πλαίσια του Google Summer of Code. Σκοπός των project αυτών είναι η μεταφορά της Πλατφόρμας του Fossbot στο cloud για τη άμεση πρόσβαση και δοκιμή των λειτουργιών. Ημέρες: Σάββατο 21 Οκτωβρίου και Κυριακή 22 Οκτωβρίου
Όλος ο κώδικας, τα σχέδια για τη 3-D εκτύπωση, οδηγίες για τη συναρμολόγηση, και το πρόγραμμα προσομοίωσης του FOSSbot είναι διαθέσιμα για κατέβασμα στη σελίδα του FOSSbot στο GitHub (https://github.com/eellak/fossbot).