ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

EduCardia: Εργαλεία συναισθηματικών δεξιοτήτων στα σχολεία

Σας καλούμε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας στις δράσεις του έργου EduCardia (https://educardia.eu/), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+,  σε σχολικές τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Το έργο EduCardia αφορά ένα πρόγραμμα Erasmus+ και εκτελείται υπό την επίβλεψη του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Συντονίζεται από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στο έργο συμμετέχουν εταίροι από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Παιδαγωγικό τμήμα), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Σουτσεάβα (Παιδαγωγικό τμήμα) και το RIEEB (Red Internacional de Educación Emocional y Bienestar) που αποτελεί φορέα ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τη συναισθηματική εκπαίδευση μαθητών. 

Σκοπός του Educardia είναι να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στην εκτίμηση των συναισθηματικών χαρακτηριστικών των μαθητών τους και του κλίματος συνεργατικότητας εντός της τάξης. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης, το Educardia προσφέρει μια σειρά από προτεινόμενες δραστηριότητες συναισθηματικής εκπαίδευσής που μπορούν να λάβουν χώρα εντός του σχολικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του έργου EduCardia έχουν αναπτυχθεί εργαλεία αξιολόγησης των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών με τη χρήση εργαλείων πληροφορικής. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε βαθμίδα από έναν εκπαιδευτικό ανεξαρτητου ειδικοτητας, εφόσον αυτός/αυτή έχει πρώτα ενημερωθεί για τον βέλτιστο τρόπο χρήσης αυτών και την κατάλληλη ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθεί οπτικοακουστικό υλικό με οδηγίες χρήσης, ενώ θα  πραγματοποιηθεί ένα διαδικτυακό σεμινάριο με απομακρυσμένη παρουσία που θα λάβει μέρος στα μέσα Οκτωβρίου. Η συμμετοχή στο σεμινάριο καθως και η χρήση όλου του παραγόμενου υλικού είναι δωρεάν. Επίσης, προβλέπεται η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης κατα τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους σε όποιον εκπαιδευτικό το επιθυμεί.

Σχετικά με τα εργαλεία πληροφορικής, έχει αναπτυχθεί το εργαλείο EmoSociograms (https://emosociograms.com/), το οποίο επιτρέπει στον/ην εκπαιδευτικό να καταγράψει τους μαθητές της τάξης του και να τους χορηγήσει μια σειρά ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια αποτελούνται από μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις συναισθηματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα ερωτηματολόγια απευθύνονται στις ηλικιακές ομάδες των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ηλικίες 6-8 ετών, 9-12 ετών, 13-18 ετών). Κατόπιν της συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων, γίνονται διαθέσιμα με αυτόματο τρόπο στον/ην εκπαιδευτικό τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που αφορούν τις ατομικές δεξιότητες των μαθητών (π.χ., δυνατότητα διαχείρισης συναισθημάτων, ενσυναίσθηση, ανεπτυγμένες κοινωνικές σχέσεις) και ομαδικές δεξιότητες (π.χ., κλίμα εντός της τάξης, επίγνωση συναισθημάτων των συμμαθητών). Η πρόσβαση στα αποτελέσματα γίνεται μόνο από τον εκπαιδευτικό που διαχειρίζεται την τάξη, ενώ απαγορεύεται η οποιαδήποτε μη ανώνυμή χρήση των δεδομένων εκτός του σχολικού πλαισίου.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι χρήσιμα για μια πληρέστερη εκτίμηση των δεξιοτήτων των μαθητών και για τη δρομολόγηση κατάλληλων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, εφόσον ο εκπαιδευτικός το επιθυμεί. Ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση των συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών. Για το σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί το αποθετήριο συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων EduCardia Repository (http://sel-activities.netmode.ece.ntua.gr/activities) το οποίο φιλοξενεί δραστηριότητες σχεδιασμένες απο ειδικούς σε θέματα συναισθηματικής εκπαίδευσης.  Για να παρατηρηθεί βελτίωση στις δεξιότητες των εμπλεκόμενων μαθητών προτείνεται η αφιέρωση τουλάχιστον μιας διδακτικής ώρας ανά εβδομάδα για διάστημα περίπου πέντε με έξι μηνών σε δραστηριότητες που φιλοξενούνται στο αποθετήριο. Μεταξύ άλλων, η διεξαγωγή των δραστηριοτήτων μπορεί να γίνει μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων ή την οργάνωση κατάλληλων προγραμμάτων αγωγής υγείας. Μετά το πέρας των έξι μηνών και  προκειμένου να αποτυπωθεί η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων, προτείνεται να συμπληρωθούν εκ νέου τα ερωτηματολόγια από τους μαθητές με την βοήθεια του εργαλείου EmoSociograms.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα του έργου: https://educardia.eu/contact-us-gr/. Στην ίδια φόρμα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για τυχόν διευκρινίσεις που χρειάζεστε. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η ομάδα του EduCardia θα επικοινωνήσει άμεσα με τους εκπαιδευτικούς που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η παρούσα πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη και σε μορφή pdf εδώ.

Πηγή άρθρου.

2 thoughts on “EduCardia: Εργαλεία συναισθηματικών δεξιοτήτων στα σχολεία

Leave a Comment