ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διεθνής διάκριση φοιτήτριας του Τμήματος ΔΕΤ ΟΠΑ για συνεισφορά σε Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα

Με τη διάκριση «Open Library Fellow» για τη συνεισφορά της και την εξαιρετική εργασιακή ηθική στο διεθνούς εμβέλειας έργο Open Library (Ανοιχτή Βιβλιοθήκη), τιμήθηκε η κυρία Κωνσταντίνα Ζούνη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΔΕΤ), του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Το έργο Open Library αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Internet Archive, την ψηφιακή βιβλιοθήκη που παρέχει 35 εκατομμύρια βιβλία και αρχειοθετεί 682 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Στόχος του είναι η δημοσίευση βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα  στο ευρύ κοινό, με σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

Η φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη συνεισέφερε στο έργο λογισμικού ανοιχτού κώδικα Open Library, στο πλαίσιο του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» με διδάσκοντα τον Καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της δημοφιλούς πλατφόρμας που εμπιστεύονται εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως.

Στόχος του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» είναι να δώσει τα εφόδια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ούτως ώστε να κατανοούν, να αναλύουν και να συνεργάζονται, συνεισφέροντας σε ρεαλιστικά έργα ανάπτυξης λογισμικού, μαθαίνοντας πρακτικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους οργανισμούς στον πλανήτη. Η καινοτομία  του μαθήματος έγκειται και στη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) στα παραδείγματα στις ασκήσεις και στις εργασίες του μαθήματος.

Την αξία του μαθήματος και της συμμετοχής της στο έργο ως προς την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας περιγράφει η διακριθείσα φοιτήτρια Κωνσταντίνα Ζούνη: «Στο εαρινό εξάμηνο του 2022, επέλεξα την κατεύθυνση «Τεχνολογίες λογισμικού και ανάλυσης δεδομένων» όπου εμβαθύνουμε στις έννοιες του λογισμικού και τις διαχείρισης μεγάλων δεδομένων. Μέσω του μαθήματος «Τεχνολογία λογισμικού στην πράξη» του κ. Σπινέλλη μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε ένα έργο ανοιχτού λογισμικού (open source). Ο όρος ανοιχτός κώδικας αναφέρεται σε έργα βασισμένα στις αρχές τις ανοιχτής ανταλλαγής και συνεργασίας που οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα, καθώς ο κώδικας τους είναι δημόσια προσβάσιμος. Στο πλαίσιο της εργασίας του μαθήματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες κληθήκαμε να επιλέξουμε ένα έργο που μάς ενδιαφέρει και να συμβάλουμε, γράφοντας κώδικα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Έπειτα από αναζήτηση, βρήκα τo Open Library, ένα έργο του οργανισμού Internet Archive που προσφέρει ένα δημόσια προσβάσιμο κατάλογο βιβλίων και στοχεύει να συμπεριλάβει κάθε βιβλίο που υπάρχει στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μου με την ομάδα του έργου, λάμβανα μέρος στις εβδομαδιαίες διαδικτυακές τους συναντήσεις και συμμετείχα ενεργά στις συζητήσεις σχετικά με διάφορα ζητήματα του έργου. Ακόμα, κάθε εβδομάδα δούλευα σε μικρά ή πιο μεγάλα προβλήματα (GitHub issues) τα οποία στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας αξιολογούσαν. Τα προβλήματα που  επέλυσα είχαν σχέση κυρίως με τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη κατά την περιήγηση του στην ιστοσελίδα καθώς και με τη δημιουργία μιας κάρτας (social card) με την οποία οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν τις λίστες με τα βιβλία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Η εμπειρία που αποκόμισα ήταν πολύ σημαντική καθώς έμαθα να συνεργάζομαι και να γράφω κώδικα στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου, να χρησιμοποιώ νέα εργαλεία όπως το docker, και ισχυροποίησα τις γνώσεις μου στην python, CSS, JavaScript.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συνολικά 41 φοιτητές του μαθήματος «Τεχνολογία Λογισμικού στην Πράξη» συνεισέφεραν κώδικα σε 29 διαφορετικά έργα λογισμικού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διάκριση της φοιτήτριας Κωνσταντίνας Ζούνη, μπορείτε να διαβάσετε την ανακοίνωση του Open Library: https://blog.openlibrary.org/2022/06/30/it-takes-a-classroom-to-build-an-ope n-library/ .

Πηγή άρθρου: https://www.dept.aueb.gr/

Leave a Comment