ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κάλεσμα για συμμετοχή στην ομάδα επέκτασης του “DIY Robot” για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

H ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ίδρυμα Ωνάση για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση( https://openedtech.ellak.gr/ ) επεκτείνει το “ DYI Robot KIT”, τo “DYI Robot KIT” είναι ένα κιτ ρομπότ χαμηλού κόστους, ανοιχτού κώδικα, τα σχέδια και τα σενάρια χρήσης του διατίθενται ελεύθερα στο https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot. Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί να εκτυπώνεται με 3D εκτυπωτή, συναρμολογείται και λειτουργεί με τη χρήση ηλεκτρονικών και αισθητήρων. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους που δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό στη ρομποτική, την ηλεκτρονική ή τον προγραμματισμό για να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης όλων των εξαρτημάτων του και σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά και αισθητήρες χαμηλού κόστους επιτρέπει την παροχή στα σχολεία ενός προηγμένου κιτ εκμάθησης ρομποτικής.

Οι στόχοι των ομάδων επέκτασης του DYI Robot KIT είναι:

  1. Η Προσαρμογή του υπάρχοντος σχεδίου για χρήση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

     Πιο συγκεκριμένα:

  • Η χρήση του ρομπότ από μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού απαιτεί τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου του ρομπότ καθώς μέχρι στιγμής η λογική του ρομπότ στηρίζονταν στην επεκτασιμότητα (modular design) και τα εσωτερικά εξαρτήματα και συνδέσεις ήταν αρκετά εκτεθειμένες. Στο νέο σχέδιο προτείνεται μία πιο συμπαγή έκδοση με περιορισμένη ή και καθόλου δυνατότητα επέκτασης ώστε να υπάρχει μια ενιαία διάταξη του ρομπότ με προκαθορισμένους αισθητήρες. Η έμφαση θα δοθεί στον προγραμματισμό του και παράλληλα θα εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του ρομπότ και η αποφυγή ατυχημάτων.
  • Κατάλληλη προσαρμογή του ρομπότ για μεγαλύτερες τάξεις δημοτικού και Γυμνασίου
  • Βελτίωση του υπάρχοντος σχεδίου για Λύκεια – ΕΠΑΛ

2. Η προσαρμογή του κατάλληλου λογισμικού που θα χρησιμοποιηθεί για τον προγραμματισμό του “DIY robot”

        Πιο συγκεκριμένα

  • Σύνδεση με Scratch / Blockly       
  • Flask API / Αντικατάσταση με SANIC Framework / Websocket        
  • Επέκταση Node-Red https://github.com/eellak-gsoc2021/diyrobot 
  • Επέκταση βασικής βιβλιοθήκης            
  • Dockerize all services

Άτομα και ομάδες που ενδιαφέρονται να εργαστούν στην επέκταση του “DYI Robot KIT” μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους, τα στοιχεία επικοινωνίας, την εμπειρία τους, σε ποιο τομέα θέλουν να δραστηριοποιηθούν και να καταθέσουν την πρόταση τους στο https://opensource.ellak.gr/diy-robot/ .

Πριν καταχωρίσετε την πρόταση σας, παρακαλούμε να μελετήσετε τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο GITHUB: 1.https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot & 2. https://github.com/eellak-gsoc2021/diyrobot .

Ότι ερωτήσεις έχετε τις στέλνετε στο diyrobot@eellak.gr .

Leave a Comment