Το μάθημα αυτό για το διαδίκτυο των πραγμάτων απευθύνεται σε ανθρώπους με μεράκι, που επιθυμούν να μπουν στον νέο κόσμο των έξυπνων συσκευών και εφαρμογών εξερευνώντας μέσα από πρακτικά παραδείγματα τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να φτιάχνουν τις δικές τους πρωτότυπες εφαρμογές του διαδικτύου των πραγμάτων, όπως συστήματα που από απόσταση αναλύουν τις κλιματικές συνθήκες ενός χώρου, που ενημερώνουν αυτόματα αποστέλλοντας φωτογραφίες αν αντιληφθούν οποιαδήποτε κίνηση σε ένα σπίτι, και πολλά περισσότερα που θα τα δούμε μαζί με τη βοήθεια της γνωστής συσκευής Raspberry Pi.
Η συνολική προσπάθεια για την ολοκλήρωση του μαθήματος είναι 60 ώρες και είναι επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη μια πρώτη επαφή με τις γλώσσες python, html και javascript.
Το μάθημα αυτό αποτελείται από πολλά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογών και οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να τα δοκιμάσουν και οι ίδιοι. Όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν τις δικές τους δοκιμές είναι καλό να προμηθευτούν τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κόστος του οποίου –αναλόγως και των συσκευών που μπορεί ήδη να διαθέτουν– δεν ξεπερνά τα 150€.
Φυσικά οι δυνατότητες που μας παρέχει το διαδίκτυο των πραγμάτων δεν σταματάνε παρά μόνο από την φαντασία μας, και αυτό το μάθημα έχει στόχο να αποτελέσει ένα πρώτο ερέθισμα σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Ελπίζουμε να το πετύχουμε.
Διδάσκων
Νίκος Γκικόπουλος
Ο Νίκος Γκικόπουλος συνεργάζεται με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης από το 2011 ως τεχνικός πληροφορικής αρχικά για την κατασκευή ενός ειδικού διαδικτυακού και διαδραστικού βιβλίου και την παραμετροποίηση του λογισμικού αυτοματοποιημένης εξέτασης των χρηστών του. Από το 2014 και μετά είναι ο τεχνικός υπεύθυνος του Mathesis με τη βασική ευθύνη τόσο για την παραμετροποίηση της πλατφόρμας OpenEdX, όσο και τη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων του.
Μετά τις σπουδές του στην Αγγλία ασχολήθηκε ενεργά με την διδασκαλία Η/Υ και την ανάπτυξη (διαδικτυακών και μη) εφαρμογών πληροφορικής και πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης, και ως Διαχειριστής Συστημάτων και δικτύων στο Υπολογιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Ηρακλείου. Παράλληλα συνεργάστηκε με το ΙΤΕ για τις ανάγκες του έργου D-Space στο οποίο ανέπτυξε εφαρμογές αυτοματοποίησης και απομακρυσμένης διαχείρισης των τηλεσκοπίων και άλλων αστρονομικών οργάνων για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα.
Συντελεστές
Βιντεοσκόπηση: Νίκος Γκικόπουλος
Μοντάζ: Νίκος Γκικόπουλος
Γενική επιμέλεια και προγραμματισμός ασκήσεων: Νίκος Γκικόπουλος
Βοηθοί μαθήματος: Θάνος Λαμπρόπουλος (tlampro), Αλέκος Παπαδόπουλος (AlekosPap), Ξενοφών Στρατάκης (virxen75)
—
Με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω το μάθημα, ποιές ενέργειες πρέπει να κάνω.
ευχαριστώ
Θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο μάθημα εδώ