ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εθελοντές παράγουν ασπίδες προστασίας για το ΕΣΥ

Ιδιώτες, επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά εργαστήρια ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μία ομάδα εθελοντών, που θα παράγει τις ειδικές μάσκες-ασπίδες προστασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Ο Κωστής Κουτρέτσος του 3DHUB, μέλος της πρωτοβουλίας «Ελλάς-COVID-19».

Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη από τη διάδοση του κορονοϊού. Τα κράτη ενισχύουν τα συστήματα υγείας και παίρνουν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού πολιτών, την ώρα που οι τελευταίοι επιχειρούν να αναπροσαρμόσουν τη ζωή τους στην πραγματικότητα της καραντίνας. Οι νέες συνθήκες που ορίζουν την καθημερινότητά αφήνουν ένα βαθύ οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό αποτύπωμα πάνω μας, το οποίο ενισχύεται συχνά από την ιστορία ενός κρούσματος στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον.

Η τεχνολογία 3D στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ωστόσο, ακριβώς λόγω των νέων αναγκών που συνεπάγονται, οι έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που προκάλεσε ο κορονοϊός, προκαλούν ως αντίδραση την κινητοποίηση μεταξύ ανθρώπων που δεν θέλουν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αλλά επιχειρούν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο τους επιτρέπουν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία «Ελλάς – COVID-19», μίας ομάδα πολιτών από όλη την Ελλάδα που πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε να κατασκευάζει προστατευτικές ασπίδες προσώπου, με σκοπό να τις προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να στηρίξει τις δομές υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.

[Από την ομάδα του facebook: Hellas COVID19 3D Printing Supplies] «Κανείς στο παρελθόν δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα υπάρξει τέτοια ραγδαία αύξηση των αναγκών σε νοσοκομειακό εξοπλισμό σε τόσο μεγάλο αριθμό κρατών» Κωστής Κουτρέτσος, μέλος της πρωτοβουλίας «Ελλάς – COVID-19»

Για την ιδέα του πρότζεκτ μίλησε στο inside story o Κωστής Κουτρέτσος, ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στην ομάδα και ιδιοκτήτης της 3DHUB3DHUB.gr Greece, της μεγαλύτερης εταιρείας 3D εκτυπώσεων στην Ελλάδα. «Η ιδέα για την κινητοποίηση μάς ήρθε πριν από λίγες ημέρες, όταν διαβάσαμε ότι στην Ιταλία τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν προβλήματα με ελλείψεις σε βαλβίδες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατασκευάστηκαν στην γείτονα χώρα βαλβίδες αναπνευστήρων με εκτύπωση 3D, μία εφευρετική λύση που τα ιταλικά μίντια έγραψαν ότι έσωσε ζωές. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία 3D, για να δοθεί λύση σε έλλειψη εξαρτημάτων που προκάλεσε η γρήγορη διάδοση του κορονοϊού, μιας που κανείς στο παρελθόν δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα υπάρξει τέτοια ραγδαία αύξηση των αναγκών σε νοσοκομειακό εξοπλισμό σε τόσο μεγάλο αριθμό κρατών. Βλέποντας ότι άλλες χώρες κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία 3D για τη συνεισφορά στην προσπάθεια του συστήματος υγείας κατά του κορονοϊού, σκεφτήκαμε ότι το ίδιο μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς».

To 3d printing (τρισδιάστατη εκτύπωση) είναι μια διαδικασία παραγωγής τρισδιάστατων στερεών αντικειμένων από ένα ψηφιακό αρχείο. Η δημιουργία ενός 3D τυπωμένου αντικειμένου επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την προσθετική διαδικασία. Σε αυτήν δημιουργείται το αντικείμενο με την τοποθέτηση διαδοχικών στρωμάτων υλικού, το ένα πάνω στο άλλο. Κάθε μία από αυτές τις στρώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως μια «λεπτή φέτα» οριζόντιας διατομής του τελικού αντικειμένου. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι το αντίθετο της «αφαιρετικής κατασκευής», η οποία αφαιρεί/κοιλαίνει ένα κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, για παράδειγμα με μια μηχανή φρεζαρίσματος. Η εκτύπωση 3D δίνει τη δυνατότητα παραγωγής πολύπλοκων σχημάτων, χρησιμοποιώντας λιγότερο υλικό από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής. 3dhub3.jpg Κάποια αντικείμενα που κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατη εκτύπωση. [3DHUB]

Συνεργασία εκατοντάδων παραγωγών

Στα μέσα Μαρτίου ο κ. Κουτρέτσος και o Σίμος Κόκκινος, εκπρόσωπος των ερασιτεχνών παραγωγών, ζήτησαν να συναντηθούν με το υπουργείο Υγείας, ώστε να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν με τις ασπίδες προστασίας.

[Από την ομάδα του facebook: Hellas COVID19 3D Printing Supplies] «Από την αρχή ο βασικός μας σκοπός ήταν να παράξουμε κάτι που αφενός θα έχει κάποιες προδιαγραφές ασφαλείας, αφετέρου θα είναι μία πρακτική και σημαντική βοήθεια για τους εργαζομένους του ΕΣΥ», είπε ο κ. Κουτρέτσος. «Ως εκ τούτου, μετά από δικό μας αίτημα συναντηθήκαμε με το υπουργείο Υγείας, όπου τους παρουσιάσαμε το πρότζεκτ μας. Προτείναμε να κατασκευάσουμε ασπίδες προστασίας για νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίες θα παρείχαν μία επιπλέον προστασία στον εξοπλισμό που πρέπει έτσι κι αλλιώς να χρησιμοποιεί το προσωπικό στις δομές υγείας, όπως είναι οι μάσκες. Η ιδέα μας βασίστηκε σε ένα σχέδιο που δημιουργήθηκε από μία τσέχικη εταιρεία, την Prusa. Επιλέξαμε να μην φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο και να προχωρήσουμε με ένα έτοιμο για δύο σημαντικούς λόγους: πρώτον, γιατί αυτό είχε εγκριθεί από τις αρχές της Τσεχίας και άρα το τελικό προϊόν είχε κάποιες βασικές προδιαγραφές, ενώ μάλιστα ανάλογα σχέδια άρχισαν να διατίθενται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδωσαν αντίστοιχη άδεια. Ο δεύτερος λόγος είχε να κάνει με το γεγονός ότι έχοντας έτοιμο τον σχεδιασμό, μπορούσαμε να προχωρήσουμε αμέσως στην παραγωγή χωρίς να χάσουμε χρόνο. Δεν χρειαζόταν, όπως λέμε, να ανακαλύψουμε τον τροχό. Θέλαμε, άλλωστε, να βοηθήσουμε και όχι να εντυπωσιάσουμε. Για τον ίδιο λόγο δεν κάναμε και απλούστερες γρήγορες laser cut εκδοχές που θέλουν 2-3 λεπτά παραγωγής (παρόλλο που έχουμε 12 laser cutters στο community) καθώς θέλαμε να πληρούνται βασικές προδιαγραφές ασφάλειας και εργονομίας».

Σύντομα το υπουργείο Υγείας δέχτηκε την πρόταση και η ομάδα των εθελοντών άρχισε να οργανώνει την παραγωγή της. Ο κ. Κουτρέτσος είπε σχετικά: «Αφού πήραμε το πράσινο φως από τις Αρχές, δημιουργήσαμε μία κλειστή ομάδα στο Facebook, την «Hellas COVID19 3D Printing SuppliesΗ ομάδα στο Facebook». Ο λόγος που το κάναμε αυτό ήταν για να πετύχουμε ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερο αποτέλεσμα. Και για να γίνω πιο σαφής, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που ασχολούνται με τις 3D εκτυπώσεις: από τη μία είναι εκείνοι που ασχολούνται επαγγελματικά και ζουν από αυτό, από την άλλη είναι αυτοί που έχουν μεράκι και ασχολούνται ερασιτεχνικά. Από την αρχή γνωρίζαμε ότι και οι δύο ομάδες διαθέτουν εκτυπωτές που θα μπορούσαν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι στην προσπάθειά μας. Ωστόσο, παράλληλα γνωρίζαμε ότι όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ποιοτικό αποτέλεσμα και η ασπίδα που θα πάρει ο νοσηλευτής θα του προσφέρει ουσιαστική προστασία. Γι’ αυτό τον λόγο δημιουργήσαμε την ομάδα στο Facebook, όπου ο καθένας ενημερώνει για το είδος του εξοπλισμού που διαθέτει, ανεβάζουμε πληροφορίες για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι ασπίδες και λύνουμε απορίες, ώστε να υπάρχει μία κοινή γραμμή για το τελικό αποτέλεσμα».

[Από την ομάδα του facebook: Hellas COVID19 3D Printing Supplies] Πέρα από τη σημασία των προδιαγραφών, η ομάδα στο Facebook, που σε λιγότερο από 10 ημέρες μετράει πάνω από 2.000 μέλη, έχει σκοπό να συμβάλει και στην αύξηση της παραγωγικότητας. «Μία από τις ιδιαιτερότητες του χώρου της 3D εκτύπωσης είναι ότι η παραγωγή είναι σχετικά αργή. Για παράδειγμα, κάθε ασπίδα προστασίας χρειάζεται από μιάμιση έως πέντε ώρες για να εκτυπωθεί, χρονικό διάστημα που εξαρτάται από τη δυναμικότητα του εξοπλισμού. Από την αρχή της προσπάθειάς μας ξέραμε ότι λόγω αυτού του χαρακτηριστικού θα ήταν δύσκολο για έναν και μόνο παραγωγό να πετύχει να φτιάξει πολλές ασπίδες σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι σκεφτήκαμε ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν ακριβώς η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου μικρών παραγωγών, που θα αθροίσουν τις επιμέρους προσπάθειες εταιρειών, ιδιωτών και πανεπιστημιακών εργαστηρίων, ώστε να παραχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ασπίδων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν και οι προσπάθειές μας βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, έχουμε ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον περισσότερων από 300 παραγωγούς, ανάμεσα στους οποίους είναι πάνω από 70 επαγγελματίες του κλάδου από όλη την Ελλάδα –ενδεικτικά, εκτός από 3DHUB και 3DHUBVolos, συμμετέχουν οι Θeς3D, Get3D, 3d Revolution, Astrolab Hellas3D, b3d, 3Dexpert και BlueLab– καθώς και πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΕΙ Καβάλας. Μέσα από την ομάδα μας στο Facebook οργανώνουμε συλλογικά τη δουλειά μας, ώστε ο καθένας, με βάση τα μέσα που διαθέτει, να προσφέρει στο σύνολο. Προσπαθούμε να πετύχουμε το “λίγο από πολλούς”».

[Από την ομάδα του facebook: Hellas COVID19 3D Printing Supplies] Δεν έχουμε κάποια προθεσμία από το υπουργείο, ωστόσο θέλουμε να φτάσουνε όσο το δυνατόν ταχύτερα σε αυτούς που τις χρειάζονται» Κωστής Κουτρέτσος, μέλος της πρωτοβουλίας «Ελλάς – COVID-19»

Ο αρχικός στόχος που έχει τεθεί από την εθελοντική ομάδα είναι η παράδοση προς τις Αρχές 7.500 ασπίδων προστασίας, ενώ σχεδιάζεται να ακολουθήσουν περισσότερες. Από αυτές, έχουν ήδη παραδοθεί 500 και οι υπόλοιπες θα αρχίσουν να παραδίδονται τμηματικά, αρχής γενομένης την 1η Απριλίου. Αν και ο σχεδιασμός είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, εκτιμάται ότι όταν επιτευχθεί ομαλή ροή πρώτων υλών, η παραγωγικότητα μπορεί να ξεπεράσει τις 700 την ημέρα. Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την κατασκευή των ασπίδων από τους κατά τόπους παραγωγούς, ο κ. Κουτρέτσος είπε στο inside story: «Μετά την ολοκλήρωση της παρτίδας τους, ο κάθε παραγωγός στέλνει σε εμάς τις ασπίδες, ώστε να προχωρήσουμε σε ποιοτικό έλεγχο, να τις καθαρίσουμε και να τις παραδώσουμε στο υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, δίνουμε οδηγίες χρήσης και προς τα νοσοκομεία. Το πλαστικό που χρησιμοποιείται για τις πρώτες μάσκες που παράγει ο κάθε παραγωγός προσφέρεται κατά κανόνα από τον ίδιο. Ωστόσο, όσοι μας στέλνουν μάσκες, στη συνέχεια λαμβάνουν από εμάς νέο υλικό, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγή. Τις πρώτες 500 μάσκες τις έχουμε ήδη παραδώσει στο υπουργείο Υγείας μετά τη συμφωνία μας, ενώ ήδη από τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου άρχισαν να ετοιμάζονται και οι επόμενες, για να φτάσουμε τον στόχο των 7.500 κομματιών. Δεν έχουμε κάποια προθεσμία από το υπουργείο, ωστόσο θέλουμε να φτάσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα σε αυτούς που τις χρειάζονται».

Πηγή άρθρου: https://insidestory.gr/

Leave a Comment