Τα τρία πρώτα βραβεία κέρδισαν η Εσθονία, η Σουηδία και το Ισραήλ
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η μαθητική επιχείρηση «Festera» από την Εσθονία, με τον πρωτότυπο οικιακό κομποστοποιητή biobox που μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα του σπιτιού σε λίπασμα σε δύο μήνες, μειώνοντας έτσι ποσοστό ρύπανσης της κάθε οικογένειας κατά 5%. Πέρα από τις καινοτομίες του προϊόντος, η κριτική επιτροπή εξήγησε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη ομάδα για το εξαιρετικό επιχειρηματικό της σχέδιο αλλά κυρίως για το πάθος και την επιμονή που επέδειξαν τα παιδιά για να υλοποιήσουν και να προωθήσουν το biobox, παρόλο που κανείς δεν πίστευε στη ιδέα τους και δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν υποστηρικτές.
Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Locker Room Talk» από τη Σουηδία που προσπαθεί να εξαλείψει το φαινόμενο ρατσιστικών και σεξιστικών σλόγκαν στα μαθητικά ντουλάπια και τις τουαλέτες των σχολείων. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «Promotor» από το Ισραήλ που δημιούργησε ένα τραπεζομάντηλο πικ-νικ με σχεδιασμένα επάνω επιτραπέζια παιχνίδια (τρίλιζα, φιδάκι κ.ά.) το οποίο μετά τη χρήση του μετατρέπεται σε σακούλα σκουπιδιών.
Η ελληνική ομάδα «Watch Out» από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης είχε εξαιρετική παρουσία στο διαγωνισμό και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από τους κριτές, τους επισήμους και τις άλλες μαθητικές ομάδες. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου που διαγωνίσθηκαν, Πασχάλης Κυζάκης, Σαμουήλ Μόσιος, Νικολέτα Καλούτσικου, Δημήτρης Καραμπουρνιώτης και Χριστόφορος Δημητρακόπουλος, είναι ενθουσιασμένοι από τις εμπειρίες ζωής που τους προσέφερε η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece από την αρχή της σχολικής χρονιάς και που κορυφώθηκε με τη συμμετοχή τους στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό στις Βρυξέλλες.
Δύο ειδικά βραβεία κέρδισε η ομάδα «GrowGreen» από την Κύπρο
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ομάδα «GrowGreen» από την Κύπρο που δημιούργησε μια οικολογική γλάστρα από κατακάθια καφέ. Η ομάδα κέρδισε ειδικό βραβείο από την εταιρεία Federal Express, ενώ στην πρόεδρο της ομάδας, Ειρήνη Ανδρέου απονεμήθηκε το βραβείο Leadership «Ηγετικής Προσωπικότητας» μαζί με άλλους 9 μαθητές από τους 200 που πήραν μέρος στον τελικό διαγωνισμό. Συνολικά στο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας του JA Europe συμμετείχαν τη σχολική χρονιά 2016-2017 πάνω από 300.000 μαθητές από 40 Ευρωπαϊκές χώρες. Ο τελικός διαγωνισμός του 2018 θα πραγματοποιηθεί στη Σερβία.
Δράσεις για να γίνει η μαθητική επιχειρηματικότητα προτεραιότητατης ευρωπαϊκής πολιτικής
Για πρώτη φορά φέτος, παράλληλα με τον διαγωνισμό «Company of The Year Competition 2017», το Junior Achievement Europe διεξήγαγε σημαντική διήμερη Σύνοδο υπέρ της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Ήδη από το 2015 έχει ιδρυθεί το EE–HUB.ΕU που έχει στόχο να συνδέσει περισσότερο την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία με τα σχολεία και τις επιχειρήσεις έτσι ώστε η μαθητική επιχειρηματικότητα να αποτελέσει προτεραιότητα στα εκπαιδευτικά συστήματα των 40 Ευρωπαϊκών χωρών όπου υλοποιούνται τα σχολικά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement. Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, η μαθητική επιχειρηματικότητα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας καθώς μειώνει την ανεργία και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Οι μαθητές που γίνονται στελέχη της δικής τους επιχείρησης από τα σχολικά θρανία είναι πιο αισιόδοξοι, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα, αισθάνονται πιο σίγουροι ότι θα βρουν δουλειά όταν ενηλικιωθούν αλλά και ότι θα πετύχουν ως επιχειρηματίες. Τη φετινή σχολική χρονιά 2016-2017 σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών με 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
—
Πηγή άρθρου: http://www.senja.gr