To 2006, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, μια ομάδα εργαζομένων στο τμήμα Computer Laboratory ανησυχούσε για το μειωμένο ενδιαφέρον των φοιτητών στην πληροφορική, καθώς και τις περιορισμένες γνώσεις τους. Η ομάδα αυτή, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν ένας εξαιρετικά μικρός και προσιτός υπολογιστής. Με ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα, θα ήταν δυνατόν να διδάσκεται πρακτικά η πληροφορική στα σχολεία, και να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους μαθητές.
Σταδιακά, όμως καθώς το κόστος της τεχνολογίας άρχισε να μειώνεται αρκετά για να γίνει βιώσιμη η υλοποίηση του Raspberry Pi. Το 2008,δημιουργήθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Raspberry Pi Foundation. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο Raspberry Pi, με τα Model A, Model A+ και Model Β. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Model B rev 2 και Model B+ με 512MB RAM. Τον Οκτώβριο του 2014, οι συνολικές πωλήσεις προσέγγιζαν τα 4 εκατομμύρια. Tο Φεβρουάριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Generation 2 Model B, ανέβασε τη RAM στο 1GB και εξαπλασίασε την ταχύτητα του επεξεργαστή, με τον τετραπύρηνο Cortex-A7 (ARMv7), ενώ έχει διπύρηνη κάρτα γραφικών Broadcom VideoCoreIV.
Το Νοέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το Raspberry Pi Zero, μία έκδοση με το μισό μέγεθος από το Raspberry Pi, 512MB RAM, και επεξεργαστή ARM1176JZF-S στα 1000MHz.
Το Raspberry Pi Generation 3 Model B κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2016. Έρχεται εξοπλισμένο με ακόμα ταχύτερο επεξεργαστή ARM Cortex-A53 στα 1200MHz, 1GB RAM και κάρτα γραφικών Broadcom VideoCore IV χρονισμένη στα 250MHz, συχνότητα υψηλότερη από κάθε προηγούμενη γενιά.
Αυτή η υπολογιστική ισχύς που συγκεντρώνεται σε τόσο λίγο χώρο και με τόσο χαμηλό κόστος – σημαντικά χαμηλότερο από ενός smartphone κάνει τις εφαρμογές του Raspberry Pi πρακτικά απεριόριστες, και ιδανικές για την χρήση του στα σχολικά εργαστήρια την πρακτική διδασκαλίας της πληροφορικής στα σχολεία.
Pinet: Δημιουργία και διαχείριση σχολικών εργαστηρίων
Ένα από τα πιο χρήσιμα έργα για την δημιουργία και διαχείριση σχολικών εργαστηρίων με Raspberry Pi είναι το Pinet.
Το Pinet είναι έργο ελεύθερου και ανοικτού κώδικα, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα σχολεία δημιουργήσουν και να διαχειριστούν μια τάξη με Raspberry Pi.Έχει αναπτυχθεί με την βοήθεια εκπαιδευτικών από περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο, και χρησιμοποιείται σε εκατοντάδες σχολικά εργαστήρια πληροφορικής.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του Pinet:
– Δικτυακοί λογαριασμοί χρηστών – Κάθε μαθητής μπορεί να καθίσει σε οποιαδήποτε Raspberry Pi και συνδεθεί.
– Λειτουργικό σύστημα μέσω δικτύου – Όλα οι σταθμοί Raspberry Pis εκκινούν ένα single master λειτουργικό σύστημα Raspbian
– Κοινόχρηστοι φάκελοι – Εύκολο στη χρήση κοινόχρηστο σύστημα φακέλων για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
– Σύστημα συλλογής εργασιών – Απλό σύστημα συλλογής/υποβολής εργασιών που επιτρέπει στους μαθητές να παραδώσει εύκολα τις εργασίες τους
– Αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας – Αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των εργασιών των μαθητών σε μια εξωτερική μονάδα περιοδικά.
– Πολλά περισσότερες λειτουργίες, όπως μαζική εισαγωγή χρηστών, λογισμικό διαχείρισης τάξης κ.λπ.
Το λογισμικό στον server είναι εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή που τρέχει Ubuntu Linux 14.04 ή 16.04 (συνιστάται). Θα πρέπει στη συνέχεια να συνδέσετε το διακομιστή τα Raspberry Pis χρησιμοποιώντας ένα ενσύρματο δίκτυο.
Το Pinet είναι μια αντικατάσταση του παλαιότερου Raspi-LTSP, όχι μια αναβάθμιση, οπότε αν ήδη χρησιμοποιείτε Raspi-LTSP, θα χρειαστεί μια νέα εγκατάσταση του PINET που θα εγκατασταθεί στον server σας (Το PINET θα ενημερώσει αυτόματα τις κάρτες SD σας την πρώτη φορά που θα εκκινήσουν οι σταθμοί Raspberry Pis, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στο καθένα ξεχωριστά).
Αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης του Pinet, μπορείτε να βρείτε εδώ http://pinet.org.uk/articles/guides.html
Πηγές άρθρου:
https://www.raspberrypi.org/blog/
http://pinet.org.uk/
Teachers’ Guide to Raspberry Pi – https://www.raspberrypi.org/learning/teachers-guide/