ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο ανοιχτός κώδικας στην αναζήτηση και ανάλυση δεδομένων: Εντυπωσιακή αύξηση της χρήσης της R

Δεν είναι μυστικό ότι o ανοικτός κώδικας κυριαρχεί στην υποδομή του χώρου των big data. Αυτό που ισχύει στις υποδομές, γίνεται επίσης όλο και πιο αληθινό στις γλώσσες που χρησιμοποιούμε για την αναζήτηση και την ανάλυση των δεδομένων.

Αν και οι ιδιόκτητες γλώσσες ανάλυσης δεδομένων, όπως το Matlab και το SAS αναμφισβήτητα ήταν οι κυρίαρχοι στην ανάλυση μεγάλων δεδομένα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν μια κατακόρυφη πτώση στη δημοτικότητα τους , σύμφωνα με την νέα κατάταξη του IEEE. Με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη σημασία των προγραμματιστών, δεν εκπλήσσει κανέναν η άνοδος των γλωσσών προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα . Ο Ανοιχτός κώδικας είναι πια η lingua franca της ανάπτυξης.

r-project-logo
Κοιτάζοντας τα στοιχεία του 2014 σε σχέση με το 2016, στην κατάταξη της IEEE (που αναλύει δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως τα αποθετήρια του GitHub και του Stack Overflow) υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση της Go και της R με μια αντίστοιχη πτώση του του Matlab.

Η R, ανέβηκε από την θέση # 9 (2014), στη θέση # 5 (2016), ενώ στις ερωτήσεις του Stack Overflow παρουσιάζει αύξηση κατά 46% ( μιας και οι προγραμματιστές προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα πώς να τη χρησιμοποιήσουν, καθώς υπάρχει μια μια έκρηξη σε επιστημονικά άρθρα που παραπέμπουν R.)

go

Ακόμη πιο εντυπωσιακή αύξηση γνωρίζει και η Go, η open source γλώσσα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από την Google που γνωρίζει ένα πενταπλασιασμό της χρήσης της στα ενεργά αποθετήρια GitHub δεδομένης της τάσης να χρησιμοποιείται για την δημιουργία εφαρμογν cloud.

Την ίδια στιγμή, όπως ο Nicholas Diakopoulos από το ΙΕΕΕ επισημαίνει, «Σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση στην κατάταξη των open source Go, Julia, R, και Scala, οι ιδιόκτητες γλώσσες ανάλυσης δεδομένων, όπως το Matlab και το SAS έχουν αξιοσημείωτη πτώση.” Το Matlab έπεσε τέσσερις θέσεις κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και η SAS έχει πέσει κατά επτά θέσεις.

O Stephen O’Grady αναλυτής της RedMonk , αποκαλύπτει τις ίδιες γενικές τάσεις, (αν και λιγότερο δραματικές). Στην κατάταξη Redmond το Matlab πέφτει από τη θέση # 16 το 2014 στη # 17 το 2015 και στην # 18 το 2016. (Το SAS δεν εμφανίζεται καν στις top-20 γλώσσες.) Παράλληλα, η R έχει ανέβηκε από την θέση # 13 το 2014 στην θέση # 12 το 2016, ενώ η Go πήδηξε από την θέση # 21 το 2014 στη θέση # 15 το 2016.

 Image: Redmonk
Image: Redmonk

Φυσικά, οι κατατάξεις στην δημοτικότητα των γλωσσών δεν λένε όλη την αλήθεια. Για παράδειγμα, η αύξηση της δημοτικότητας της R  οφείλεται περισσότερο στο ακαδημαϊκό πλήθος και όχι στο πλήθος των επιχειρήσεων (αν και είναι σαφώς αυξάνεται και στους δύο πληθυσμούς).
Όσο για το Matlab και την SAS, ο Διακόπουλος τονίζει ότι “και οι δύο από αυτές τις γλώσσες εξακολουθούν να αυξάνονται.” Το πρόβλημα, είναι ότι «δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο οι γλώσσες που τις εκτοπίζουν». Σε έναν κόσμο που ορίζεται από τον όγκο, την ποικιλία και την ταχύτητα, η αργή ανάπτυξη μπορεί να είναι ισοδύναμη με κωδωνοκρουσία θανάτου.

Πηγή άρθρου: http://www.techrepublic.com/

Leave a Comment