ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η φάση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στη Εκπαίδευση

Στις 07 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στη Εκπαίδευση.

Το σχολικό έτος 2019-20 ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, επικεντρώνεται στην Κλιματική Αλλαγή και εκατοντάδες μαθητές και σχολεία υπέβαλαν προτάσεις έργων ανοιχτών τεχνολογιών που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 244 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατατέθηκαν πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες προτάσεις για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών (όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 κ.α), τρισδιάστατων τεχνολογιών σάρωσης-σχεδιασμού-εκτύπωσης και ανοιχτού λογισμικού. Από το πλήθος και την ποιότητα των προτάσεων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί πολύ αξιόλογο ανοιχτό περιεχόμενο το οποίο θα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών απευθύνεται σε ομάδες μαθητών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ και IEK). Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν επιβάλλει σε μαθητές και τις οικογένειές τους τη χρήση συγκεκριμένων “κλειστών” προϊόντων.

Στην 2η Φάση του Διαγωνισμού θα αξιολογηθούν, σύμφωνα με τα κριτήρια, οι καλύτερες προτάσεις από όλες τις κατηγορίες του Διαγωνισμού (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά-Γυμνάσια–Λύκεια–ΕΠΑΛ-ΙΕΚ). Στις ομάδες που θα επιλεγούν θα διατεθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που καλύπτεται από τους χορηγούς του Διαγωνισμού, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους έως τις 30 Απριλίου 2020.

Στην 3η Φάση του Διαγωνισμού, η Οργανωτική/Επιστημονική Επιτροπή θα αξιολογήσει σύμφωνα με τα κριτήρια τα τρία καλύτερα έργα ανά κατηγορία, τα οποία θα παρουσιαστούν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα για τον διαγωνισμό στο robotics.ellak.gr.

Leave a Comment