Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, εκατόν οχτώ (108) μαθητές δημοτικού σχολείου από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στην εκδήλωση κώδικα με θέμα “Let’s code, girls ‘n’ boys!!!” στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το Oracle Academy (http://academy.oracle.com) και την υποστήριξη της Revive Greece (http://revivegreece.org/) και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ (www.eellak.gr ), στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση (www.nationalcoalition.gov.gr) και εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα (EU Code Week), η οποία έλαβε χώρα ταυτόχρονα στα κράτη-μέλη από τις 6 έως τις 21 Οκτωβρίου. Η Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση τελεί υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών έχει την αρμοδιότητα του επιχειρησιακού συντονισμού αυτής.
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων και Συντονιστής της Εθνικής Συμμαχίας, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών κ. Χρήστος Κοκκάλας, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, κα Ελένη Τσιπά, καθώς και ο Tommasso Dalla Vecchia από το δίκτυο European Schoolnet, o οποίος μίλησε από τις Βρυξέλλες μέσω Skype για το θεσμό της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κώδικα. Στην εκδήλωση, επίσης, παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος κ. Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Country Leader της Oracle Ελλάς κ. Αντώνης Μονοκρούσος, καθώς και τα στελέχη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών.
Με τη διήμερη αυτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα. Το καινοτόμο στοιχείο της διοργάνωσης αφορά στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν σχολεία από διαφορετικές περιοχές της χώρας σε κοινό χώρο στο πλαίσιο εκδήλωσης κώδικα. Οι εκατόν οχτώ (108) μαθητές εκπροσώπησαν δεκαοχτώ (18) δημοτικά σχολεία από την Αργυρούπολη, τη Βάρη, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη, το Ηράκλειο Κρήτης, την Ελιά Χερσονήσου, το Καρπενήσι, τη Ναύπακτο, τα Τρίκαλα, το Νέο Ψυχικό, το Τυχερό Έβρου και τη Φιλοθέη.
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με επικεφαλής τους καθηγητές πληροφορικής των σχολείων τους και, μέσα από το εκπαιδευτικό λογισμικό Alice και την υποστήριξη του Oracle Academy, διδάχθηκαν συγκεκριμένες έννοιες προγραμματισμού με βάση την Java και προχώρησαν στη δημιουργία των δικών τους ιστοριών. Οι εκπαιδευτικοί είχαν εξοικειωθεί με το λογισμικό στο εκπαιδευτικό εργαστήρι “Getting started with Java using Alice” του Oracle Academy, που διοργάνωσε το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στις 29 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ενημέρωσε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για τις λειτουργίες του τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer) με επίδειξη των δυνατοτήτων του ενώ η Revive Greece παραχώρησε μέρος του εξοπλισμού.
Το “Let’s code, girls ‘n’ boys!!!” πέρα από μια εκπαιδευτική εμπειρία αποτέλεσε και έναν φορέα μηνυμάτων και συμβολισμών σε πολλαπλά επίπεδα. Από εκδήλωση κώδικα εξελίχθηκε σε εμπειρία συνεργασίας, συλλογικότητας, πειθαρχίας, ομαδικής δουλειάς, φαντασίας και δημιουργικότητας. Οι μικροί μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω αυτά που διδάχθηκαν και κατέπληξαν με τις δυνατότητές τους, αλλά και την επιθυμία τους η εμπειρία τους αυτή να συνεχιστεί και να μην αποτελέσει μια ανάμνηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές απεχώρησαν έχοντας στις αποσκευές τους , πέρα από τα αναμνηστικά δώρα που είχαν ετοιμάσει για αυτούς το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών, το Εθνικό Τυπογραφείο, το Oracle Academy και η ΕΕΛΛΑΚ, και την υπόσχεση ότι επιστρέφοντας στα σχολεία οι καθηγητές τους θα λάβουν οδηγίες και υλικό για να εξελίξουν ό,τι απεκόμισαν από το διήμερο κώδικα, με σκοπό να το παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.
—
Πηγή άρθρου: http://www.nationalcoalition.gov.gr/