ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα CC Certificates από το οργανισμό Creative Commons

Σε απάντηση στην αυξανόμενη χρήση των αδειών CC σε παγκόσμιο επίπεδο και την αντίστοιχη ανάγκη για  τεχνογνωσία ανοιχτής αδειοδότησης, ο οργανισμός Creative Commons εγκαινίασε επίσημα το πρόγραμμα CC Certificates. Το CC Certificates παρέχει μια εις βάθος μελέτη των αδειών Creative Commons και των ανοιχτών πρακτικών, βοηθώντας σας να γίνετε ειδικός στην ανοικτή αδειοδότηση και στα Commons. Το πρόγραμμα προσφέρεται τόσο σε διαδικτυακό μάθημα 10 εβδομάδων που ξεκινάει τον Ιούλιο του 2018 όσο και σε εβδομαδιαίο bootcamp το 2019.

Το CC Certificate αναπτύσσει με μοναδικό τρόπο την κατανόηση για την ανοιχτή αδειοδότηση  και του ευρύτερου πλαισίου της ανοιχτότητας. Το περιεχόμενο του μαθήματος αφορά το νόμο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα νομικά εργαλεία των CC και τις αξίες και πρακτικές Commons. Σήμερα προσανατολίζεται για εκπαιδευτικούς και βιβλιοθηκονόμους και το πιστοποιητικό θα προσφερθεί σύντομα για επιπλέον ακροατήρια (όπως η κυβέρνηση και η GLAM).Οι παραλήπτες πιστοποιητικών θα μπορούν να δημιουργούν νέους πόρους με ανοιχτές άδειες, να προσαρμόζουν και να καινοτομούν σε υφιστάμενα ανοιχτά υλικά – διατηρώντας σχετική και ενημερωμένη τη βάση γνώσεων του ιδρύματός τους. Οι παραλήπτες των πιστοποιητικών θα είναι επίσης εξοπλισμένοι για να ανταποκρίνονται στις  απαιτήσεις ανοιχτής αδειοδότησης που  που απαιτούνται όλο και περισσότερο στις επιχορηγήσεις και στις κρατικές συμβάσεις στην ΕΕ.

Οι συμμετέχοντες που ολοκληρώνουν επιτυχώς το πρόγραμμα πιστοποιητικών λαμβάνουν ένα ψηφιακό Πιστοποιητικό (PDF) που αναγνωρίζει την εξειδίκευση στην ανοικτή αδειοδότηση και τα Commons και την ικανότητα να βοηθήσουν τους άλλους να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν ανοιχτές άδειες. Οι παραλήπτες πιστοποιητικών θα μπορούν να δημιουργούν νέους πόρους με ανοιχτές άδειες, να προσαρμόζουν και να καινοτομούν σε υφιστάμενα ανοιχτά υλικά – διατηρώντας σχετική και ενημερωμένη τη βάση γνώσεων του ιδρύματός τους. Οι παραλήπτες των πιστοποιητικών θα είναι επίσης εξοπλισμένοι για να ανταποκρίνονται στις ανοικτές απαιτήσεις αδειοδότησης που εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις επιχορηγήσεις και στις συμβάσεις κρατικών και επιχορηγήσεων.

Η εγγραφές στα μαθήματα ξεκίνησαν και μπορείτε να εγγραφείτε εδώ

Πηγή άρθρου: https://creativecommons.org

One thought on “Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τα CC Certificates από το οργανισμό Creative Commons

Leave a Comment