ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαδικτυακά μαθήματα με αξιοποίηση πλατφορμών ανοιχτού λογισμικού

Τα διαδικτυακά μαθήματα έχουν ως αντικείμενο την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ και των εργαλείων Web 2.0 για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα eTwinning και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία μαθημάτων και οργανώνονται σε 5 κύκλους για τους καθηγητές όλων των άλλων ειδικοτήτων. Τα εργαλεία και οι υπηρεσίες που παρουσιάζονται στα σεμινάρια είναι είτε ελεύθερο λογισμικό είτε διατίθενται δωρεάν.

Κάθε εκπαιδευτικός κύκλος έχει διάρκεια 120 ωρών (6 μήνες), ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο 2018. Στα σεμινάρια συμμετέχουν 4.000 εκπαιδευτικοί και λειτουργούν συνολικά 200 e–τάξεις με αντίστοιχα 200 επιμορφωτές.

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν πρόσβαση στο υλικό των σεμιναρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης του Moodle, ενώ υπάρχει υποστήριξη των συμμετεχόντων μέσω της Κοινότητας της Πρακτικής των εκπαιδευτικών του eTwinning, που έχει δημιουργηθεί, με τη χρήση εργαλείων όπως forum, chat, email, τηλεδιάσκεψη.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συμμετέχουν εθελοντικά. Η ομάδα υποστήριξης του σεμιναρίου συγγράφει, αναρτεί, διορθώνει και επικαιροποιεί το υλικό. Επίσης δημιουργεί και συντονίζει τις e–τάξεις και επιλύει προβλήματα των καταρτιζόμενων. Παράλληλα, η ομάδα εκπαιδευτών – βαθμολογητών, αποτελείται από 200 άτομα, εμψυχώνοντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους τους.

Κάθε εβδομάδα αναρτάται το υλικό μιας καινούργιας διδακτικής ενότητας και απαιτείται από τους συμμετέχοντες η υποβολή εργασιών σχετικών με την αντίστοιχη ενότητα. Η ύλη των διαδικτυακών μαθημάτων συνδιαμορφώνεται από όλη την κοινότητα μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Ως εκπαιδευτές συμμετέχουν και κάποιοι από τους παλαιότερους εκπαιδευόμενους.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε διαδικτυακού μαθήματος, η οποία συνίσταται στην επιτυχή υποβολή του 70% των εργασιών, ο κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να κατεβάσει και να εκτυπώσει τη βεβαίωση παρακολούθησής του από την πλατφόρμα τηλεεκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό υλικό παραμένει μόνιμα διαθέσιμο για όλους τους εκπαιδευόμενους.

Τα διαδικτυακά μαθήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση τεχνικών και μεθόδων εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης και τα παρακολουθούν 4.000 εκπαιδευτικοί eTwinners από όλη την Ελλάδα.

Για την υλοποίηση τους χρησιμοποιούνται:

– Για την ασύγχρονη επικοινωνία η ηλεκτρονική πλατφόρμα Moodle για την διαχείριση των διαδικτυακών μαθημάτων. Το Moodle είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες.

– Για την σύγχρονη επικοινωνία η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης BigBlueButton, η οποία υποστηρίζει πολλαπλούς χρήστες με χρήση εικόνας και ήχου. Το BigBlueButton είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και από τις πιο δημοφιλής εφαρμογές τηλεδιάσκεψης για εκπαιδευτικούς.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα σεμινάρια του eTwinning στο http://seminars.etwinning.gr/

 

-.-

 

Leave a Comment