Τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο αλλάζουν συνεχώς με ταχείς ρυθμούς. Οι πληροφορίες αλλάζουν καθημερινά και ο όγκος των πληροφοριών που μαθαίνουν τα παιδιά μας γίνεται όλο και πιο μεγάλος και γεμάτος προκλήσεις με κάθε γενιά που περνάει.
Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό τα εκπαιδευτικά συστήματα να γίνουν πιο ευέλικτα, πιο προσαρμοστικά, πιο δημιουργικά και πιο καινοτόμα. Αλλά πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό από τα σχολεία και τους φορείς και πώς αυτά τα ιδρύματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν μέσα σε λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια;
Πρέπει να γίνουν αλλαγές τώρα, διαφορετικά θα βρεθούμε απροετοίμαστοι. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γίνουν πιο δημιουργικοί με τις διδακτικές τους μεθόδους, ενθαρρύνοντας τη θετική και δημιουργική σκέψη των μαθητών τους για να τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν για το μέλλον.
Project Based Learning
Η παραδοσιακή μέθοδος διδασκαλίας ορίζει να ακολουθούν οι μαθητές ένα προκαθορισμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, στο οποίο παρακολουθούν διάφορα μαθήματα και συμμετέχουν σε διάφορες εργασίες σε κάθε μάθημα. Με την εστίαση των μαθητών σε μια εργασία κάθε φορά, επιτρέπετε σε όλους τους μαθητές σας να συνδυάσουν τη συλλογική τους γνώση σε μια τεχνική που ονομάζεται Project Based Learning. Αυτή η η μέθοδος επιτρέπει στα παιδιά να συνδυάζουν όλα τα θέματα σε ένα μεγάλο έργο.
Αφήστε τους μαθητές να έχουν τον έλεγχο
Στις περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, οι εκπαιδευτικοί ελέγχουν απόλυτα τη ροή των μαθημάτων, ενώ οι μαθητές θα καθίσουν, θα παρακολουθήσουν και θα σημειώσουν ανάλογα. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ξεπερασμένη και αναποτελεσματική τεχνική που καταστέλλει την ικανότητα του μαθητή να διδάσκει τον εαυτό του. Επιτρέποντας στους μαθητές να μάθουν από μόνοι τους, ενώ οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στην άκρη για να παρέχουν καθοδήγηση και πληροφορίες, όταν είναι απαραίτητο, οι μαθητές μπορούν να μάθουν με πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Ο Μαρκ Πέτερ, εκπαιδευτικός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας στο Academized, εξηγεί: “Το να δίνεις στα παιδιά την ευθύνη να ελέγχουν την εκμάθησή τους ακόμη και από νεαρή ηλικία μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο στις ικανότητες μάθησης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, προσφέροντας τους τα εφόδια για υψηλής ποιότητας αποτελέσματα και την γνώση ζωτικών δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα προβλήματα και να τα λύσουν αποτελεσματικά. Προσωπικά, δημιουργώ κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να ακολουθήσουν οι μαθητές για τις εργασίες στα μαθήματα μου. Τους αφήνω με αυτές, προσφέροντας καθοδήγηση και βοήθεια όπου χρειάζεται, και έτσι έχουν την δυνατότητα να διερευνήσουν λύσεις για να βρουν τα δικά τους αποτελέσματα“.
Κάντε χώρο για συζήτηση
Συχνά αναφέρεται και ως μέθοδος διδασκαλίας Harkness. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στις αίθουσες διδασκαλίας για να επιτρέψει την ανοικτή συζήτηση. Αντί της παραδοσιακής σειράς με θρανία, τα παιδιά είναι τοποθετημένα κυκλικά, και έτσι παρακινούνται και ενθαρρύνονται να πάρουν τον έλεγχο της δικής τους μάθησης, να αναπτύξουν ιδέες και λύσεις με άλλους μαθητές και να να μοιραστούν τις απόψεις τους.
Προωθήστε την ανεξαρτησία των μαθητών
Αυτή η τεχνική αναφέρεται συνήθως και ως μέθοδος Pestalozzi. Αντί για τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας όπου οι μαθητές πρέπει να δίνουν άμεσες απαντήσεις σε άμεσες ερωτήσεις, η μέθοδος αυτή δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να βρουν τις απαντήσεις εξερευνώντας τις ίδιες τις ερωτήσεις. Αυτή η τεχνική διδάσκει στους μαθητές πολλές διαφορετικές δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη και τους δίνει τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες.
Ο καθηγητής Mike Brewer, συμφωνεί: “Η ανεξαρτησία των μαθητών είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του σημερινού συστήματος μάθησης. Είναι, απλά, αναποτελεσματικό να στέκεστε μπροστά σε μια τάξη και να μιλάτε για ώρες, ειδικά σε μικρότερης ηλικίας μαθητές. Παρέχοντας στους μαθητές ένα σύνολο ερωτήσεων ή «παζλ» , πάνω στις οποίες μπορούν να εργαστούν μόνοι τους ή σε ομάδες, τους βοηθάτε να εξερευνήσουν μεθόδους επίλυσης και νέες ιδέες για να φτάσουν στα δικά τους συμπεράσματα».
Διδασκαλία μέσω εννοιών
H φαντασία είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην εκπαίδευση. Ενώ είναι αλήθεια ότι τα γεγονότα είναι γεγονότα και πρέπει να διδαχθούν, οι έννοιες είναι εξίσου σημαντικές όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών. Μέσω της διδασκαλίας με τη μορφή των εννοιών, ανοίγετε το μυαλό των μαθητών σε νέες σκέψεις και ιδέες και τους οδηγείτε για άλλη μια φορά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η επίλυση προβλημάτων και η κριτική σκέψη.
Χρησιμοποιήστε τα πιο πρόσφατα εργαλεία διδασκαλίας
Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές, πλατφόρμες λογισμικού και ιστότοποι που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν πιο αποτελεσματικά στις αίθουσες διδασκαλίας. Η χρήση καινοτόμων εργαλείων που ανοίγουν ευκαιρίες για ομαδικές συζητήσεις, επιτρέπει στα παιδιά να προβληματιστούν μεταξύ τους και να συμβάλουν στην τόνωση της συνολικής δημιουργικότητας.
Πηγή άρθρου: https://www.openeducationeuropa.eu/