Το Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Επεξεργασίας Ψηφιακών Μέσων (http://dsmc2.eap.gr/ ) της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον κύκλο εκπαίδευσης Open Hardware 4 High Schools (OH4HS) που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων της χώρας ειδικοτήτων πληροφορικής και ηλεκτρονικών. Στόχος ήταν η γνωριμία καθηγητών Β’βάθμιας εκπαίδευσης (280 εγγεγραμμένοι από 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα) με την πλατφόρμα ηλεκτρονικών/προγραμματισμού Arduino, προκειμένου να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, να εξοικειωθούν με σύγχρονες εφαρμογές μικροελεγκτών και να αναπτύξουν στα σχολεία πειραματικές διατάξεις με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών στην εφαρμοσμένη επιστήμη των υπολογιστών.
Το μάθημα οργανώθηκε με τη μορφή ενός Massive Open Online Course (Mooc). Όλο το υλικό παρέχεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω webcasts, κουίζ αυτοαξιολόγησης και εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων που εκτελούνται στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του ΕΑΠ εξ’ολοκλήρου με μεθοδολογία εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.
Η δράση χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Google μέσω της πρωτοβουλίας Computer Science For High School (CS4HS) και μεγάλο μέρος της χορηγίας χρησιμοποιήθηκε για τη δωρεά 35 εργαστηριακών κιτ σε επιλεγμένα σχολεία δίνοντας προτεραιότητα σε σχολεία από απομακρυσμένες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές.
Το έργο ολοκληρώθηκε με διαγωνισμό σχεδίων μαθήματος βασισμένων στο υλικό του εργαστηριακού κύκλου και απονομή ως βραβείου ενός 3D εκτυπωτή στο πιο πλήρες έργο. Νικητής μεταξύ πολλών εξαιρετικών προτάσεων που υποβλήθηκαν και αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον, τη γνώση και τη διάθεση για εθελοντική συμμετοχή των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν αναδείχτηκε το 1 ο ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.
Ένα ενδεικτικό σύνολο των προτεινόμενων πειραμάτων παραμένουν διαθέσιμα on-line με παροχή ανοικτής πρόσβασης χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως πρόσβαση εργαστηριακές εγκαταστάσεις του εργαστηρίου στη διεύθυνση: http://dsmc2.eap.gr/open-remote-labs.
Πηγή άρθρου: http://dsmc2.eap.gr/