Τι γίνεται όταν μαθητές σχολείων έχουν απορίες σχετικά με την τοπική τους ιστορία; Πως η Βικιπαίδεια μπορεί να τους βοηθήσει; Πως μπορούν οι ίδιοι να συμβάλουν στην συγγραφή έγκυρων και ποιοτικών άρθρων; Τι μπορούν να κάνουν ώστε να διαχύσουν την ιστορική γνώση στον παγκόσμιο ιστό; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που η CorfuPedia θα «απαντήσει» το επόμενο διάστημα.
Η CorfuPedia είναι ένα μαθητικό σχέδιο δράσης (project) με βασικό σκοπό να εισάγει τους μαθητές στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του τόπου τους.
Το project λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν το project στους καθηγητές τους, αφού είχαν ήδη γνωρίσει τη Βικιπαίδεια, και είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλά λήμματα που να αναφέρονται στην τοπική ιστορία. Από την μακραίωνη ιστορία του νησιού, οι μαθητές επέλεξαν να ασχοληθούν με την περίοδο της Βρετανικής Διοίκησης, τα χρόνια δηλαδή πριν την ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα.
Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την CorfuPedia, ένα μαθητικό project στα πλαίσια της Wikipedia, της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας. Λήμματα θα επεκταθούν και θα δημιουργηθούν νέα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα και πίνακες πρόκειται να συγκεντρωθούν, να οργανωθούν, να αξιολογηθούν και να δημοσιευτούν από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν θα γνωρίσουν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο project που θα μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia, αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Σκοπός του project σε πρώτη φάση είναι η καταγραφή λημμάτων με οργανωμένο δενδροειδή σχήμα, της ιστορίας του νησιού την περίοδο 1815 – 1864 που η Κέρκυρα βρισκόταν υπό Βρετανική προστασία.
Αυτή τη στιγμή οι μαθητές και οι μαθήτριες του project προέρχονται από 6 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, ένα Εσπερινό Λύκειο και ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα που θα εμπλακούν στο project θα είναι το μάθημα της Ιστορίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. Επίσης, επικουρικά, για την επιστημονική εγκυρότητα των λημμάτων που θα δημιουργηθούν, συμμετέχουν 3 Υπ. Διδάκτορες Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και 3 φοιτητές ιστορίας. Ο συνολικός αριθμός μαθητών ξεπερνάει τους 100 με τη συμμετοχή 11 καθηγητών και 6 νέων ερευνητών.
Το project γίνεται με την υποστήριξη του Wikimedia User Group Greece και υποστηρίζεται από το Wikimedia Foundation στα πλαίσια των εγχειρημάτων Wikipedia in Education και Why Women Don’t Edit Wikipedia?
Πηγή άρθρου: http://blog.wikimedia.gr/