Το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται από το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής – Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων – Φυσικών Ραδ/γων και τον Δήμο Νεάπολης Συκεών.
Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο δικτυακός χώρος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι: http://mfr.peiramak.gr
Το αγωνιστικό τμήμα θα μεταδοθεί διαδικτυακά και μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην διεύθυνση http://vod-new.sch.gr/live/show/103 και μέσω Youtube Kαναλιού στην διεύθυνση www.webtv.kmaked.eu.
Μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Μηχανιώνας θα μεταδώσουν ζωντανά μέσω WebRadio, στιγμές από την εκδήλωση με συνεντεύξεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
Η συμμετοχή όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής είναι δωρεάν, αλλά η μετακίνηση από και προς τους χώρους του Φεστιβάλ γίνεται με δικές τους δαπάνες.
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν 2 διαλέξεις για την Ρομποτική στο χώρο του Κοσμοθεάτρου του ΝΟΗΣΙΣ. Απευθύνεται σε σχολικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς και γονείς και θα δοθούν στο τέλος βεβαιώσεις παρακολούθησης από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι:
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου – Ωρα 11.00- Κοσμοθέατρο
«Ο ρόλος της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου με συστήματα μηχατρονικής».
Είναι συνεργασία του τμήματος Μηχανολόγων μηχανικών του ΑΠΘ, του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του ΑΤΕΙΘ και της εταιρίας Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, για την εκπαιδευτική Ρομποτική από τον κ. Δρ. Απόστολο Τσαγκάρη, Επίκουρο Καθηγητή στην αλληλεπίδραση Ανθρώπου με συστήματα Μηχατρονικής και Ρομποτικής
Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού – Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου – Ωρα 12.30-Κοσμοθέατρο
“Η Ρομποτική ως γνωστικό αντικείμενο και μαθησιακό εργαλείο”
Νικόλαος Φαχαντίδης
Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστημίου Μακεδονίας -Επιστημονικά υπεύθυνος Ακαδημίας Ρομποτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Το αγωνιστικό μέρος του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει κατηγορίες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ). Σε κάθε κατηγορία συμμετέχουν ομάδες 2-4 μαθητών από ένα σχολείο. Η κάθε ομάδα πρέπει να έχει μαζί της το δικό της laptop για προγραμματισμό και το δικό της ρομποτικό εξοπλισμό, ο οποίος πρέπει να περιέχει έναν επεξεργαστή (π.χ. LEGO, ΑRDUINO ή οποιονδήποτε άλλο microcontroller), αισθητήρες και μηχανικά μέρη. Οι ομάδες επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν ως κατασκευαστικά υλικά οποιαδήποτε υλικά, αρκεί να είναι πλήρως αποσυναρμολογημένα πριν την έναρξη του διαγωνισμού. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε συνδετικά υλικά, συμπεριλαμβανόμενων και κολλητικών ταινιών, κόλλας κλπ και εργαλεία όπως κολλητήρι ή πιστόλι σιλικόνης (με υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων ότι επιτρέπουν τη χρήση των εργαλείων από τους μαθητές).
Το θέμα του διαγωνισμού δεν είναι γνωστό από πριν και γι αυτό το λόγο, δεν απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία προκειμένου να συμμετέχει μία μαθητική ομάδα στο αγωνιστικό μέρος, αλλά είναι αρκετό να έχει βασική γνώση προγραμματισμού και γνώση των ρομποτικών εξαρτημάτων που θα χρησιμοποιήσει. Το προγραμματιστικό περιβάλλον με το οποίο προγραμματίζει η κάθε ομάδα το ρομπότ της είναι ελεύθερης επιλογής της ομάδας.
Με την έναρξη του διαγωνισμού, ανακοινώνονται στις ομάδες θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και βαθμολογικής βαρύτητας και η κάθε ομάδα πρέπει να επιλέξει το θέμα στο οποίο θα διαγωνιστεί, έχοντας στη διάθεσή της 4 ώρες για να κατασκευάσει και να προγραμματίσει το ρομπότ. Οι μαθητές εργάζονται αποκλειστικά μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια από οποιονδήποτε ενήλικα. Δεν επιτρέπεται η χρήση του διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων και οποιωνδήποτε έτοιμων προγραμμάτων ή οδηγιών κατασκευής, αποθηκευμένων στο laptop της ομάδας ή οπουδήποτε αλλού.
Μετά το πέρας των τεσσάρων ωρών και την παράδοση όλων των ρομπότ στους κριτές, ακολουθούν 2 αγωνιστικοί γύροι.
Εκθεσιακό Μέρος
Το εκθεσιακό μέρος (με αξιολόγηση και βράβευση των καλύτερων εκθέσεων) του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής περιλαμβάνει την επίδειξη ρομποτικών κατασκευών οποιουδήποτε είδους, που έχουν κατασκευαστεί αυτοσχέδια από μαθητικές ομάδες. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των χρησιμοποιούμενων microcontrollers, αλλά όλη η κατασκευή πρέπει να μπορεί να στηθεί σε εκθεσιακό πάγκο διαστάσεων 1,20m x 1,20m.
Η κάθε μαθητική ομάδα που συμμετέχει στην έκθεση μπορεί να αποτελείται από 2 έως 10 άτομα και καλείται να παρουσιάσει στους κριτές την κατασκευή της και το πώς την έφτιαξε εντός 5 λεπτών, μόνο με προφορική επίδειξη και χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων. Μετά το πέρας του 5λεπτου, οι κριτές έχουν δικαίωμα να κάνουν ερωτήσεις σε όλα τα μέλη της ομάδας, ώστε να διαπιστώσουν πώς εργάστηκε το κάθε μέλος και αν η ομάδα όντως έφτιαξε μόνη της την κατασκευή. Η κάθε έκθεση είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από ένα poster μεγέθους Α2 που να παρέχει πληροφορίες για το κοινό. Στο poster πρέπει να περιγράφεται συνοπτικά η χρήση και ο τρόπος λειτουργίας της ρομποτικής κατασκευής, ο ρομποτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε και σε συντομία ο προγραμματιστικός κώδικας.
Δείτε την σελίδα του φεστιβάλ στο http://mfr.peiramak.gr/