Το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου 2016 το European Schoolnet πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες το 13ο Εργαστήριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης “Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab“ με συμμετοχή 38 εκπαιδευτικών και συμβούλων εκπαίδευσης από 19 Ευρωπαϊκές χώρες.
Το θέμα του ήταν STEM Careers και το πρόγραμμα περιελάμβανε:
-
Παρουσιάσεις και εργαστήρια προσκεκλημένων προγραμμάτων
-
Εργαστήρια στο «Εργαστήριο της Τάξης του Μέλλοντος» (Future Classroom Lab)
Το εργαστήριο διεξάγεται μέσω του προγράμματος Scientix σε συνεργασία με το STEM Alliance και το OPENSKIMR.
Το European Schoolnet είναι ένα δίκτυο 30 Υπουργείων Παιδείας. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να προωθήσει την καινοτομία στην διδασκαλία και την μάθηση στα βασικά ενδιαφερόμενα μέλη: Υπουργεία παιδείας, σχολεία, δασκάλους, ερευνητές και συνεργάτες από την βιομηχανία.
To Scientix αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics – Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) στην Ευρώπη.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ (www.eellak.gr), στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που έχει με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (https://eellak.ellak.gr/sinergasies) έχει οριστεί από το Υπουργείο ως ο εθνικός εκπρόσωπος για το πρόγραμμα Scientix 3. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκάλεσε με ανοιχτό κάλεσμα, σύμβουλους εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να συμμετάσχουν στο Science Projects Workshop in the Future Classroom. Μέσα από μια ανοιχτή κλήρωση επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν από την Ελλάδα, η κα Ελένη Μπαμπαλώνα, σύμβουλος Πληροφορικής και η κα Αγγελική Καραγεωργοπούλου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής.
Το «Εργαστήριο της Τάξης του Μέλλοντος» (Future Classroom Lab) είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού σχολικού δικτύου κατά την οποία δοκιμάζονται καινούριες παιδαγωγικές μέθοδοι σε έναν τεχνολογικά άρτια εξοπλισμένο χώρο με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή και οι επιδόσεις των μαθητών στις STEM. Το Scientix οργανώνει μια σειρά από εργαστήρια (workshops) στα οποία οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δουν και να δοκιμάσουν από κοντά αυτές τις πρωτοποριακές μεθόδους. Επίσης καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής στις Βρυξέλες, μετά από μια διαδικασία επιλογής.
Οι βασικοί στόχοι του STEM Alliance είναι η υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ σχολείων και βιομηχανίας, να βοηθήσει τους νέους να καταλάβουν τη ουσία της εκπαίδευσης STEM και τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρει. Προσφέρει ετήσιες έρευνες για την εκπαίδευση STEM και τις επαγγελματικές της προκλήσεις, υποστηρίζει τη δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας για την εκπαίδευση STEM και παρέχει ένα αποθετήριο ερευνητικών εργασιών σε αυτόν τον τομέα.
To OPENSKIMR είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα πιθανό ταίριασμα δεξιοτήτων μεταξύ ταλέντων και θέσεων εργασίας και την απαραίτητη γνώση για να βοηθήσει τα άτομα να δημιουργήσουν τις δικές τους διαδρομές καριέρας και με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η κινητικότητα στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου έγιναν τα εργαστήρια:
-
συμβουλευτική καριέρας για συμβούλους, δασκάλους και μαθητές
-
αντίστροφη μηχανική με παλιά και μεταχειρισμένα υλικά που μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον των μαθητών για μία καριέρα STEM
-
Καλή πρακτική του CIIC–ICCI Διεθνούς Κέντρου για την Διαρκή Καινοτομία
-
Το MOOC του STEM Careers
-
Διαστημικές καριέρες
-
Βέβαια, ενδιαφέρομαι για την ιδέα σου, έχεις 1’
-
Σχολικές δραστηριότητες
-
Στερεότυπα
Στο τέλος του Εργαστηρίου όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής.
Το Hashtag του εργαστηρίου #SPW13 χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου για να πυροδοτήσει τις διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Φωτογραφίες από το Science Projects Workshop in the Future Classroom Lab
Με ενδιαφέρει η διδασκαλία σε περιβάλλον STEM.