Το Aiolos Project είναι μια προσπάθεια δύο εκπαιδευτικών, του Μανώλη Κιαγιά (πληροφορικής) και του Ηλία Χρυσοχέρη (ηλεκτρονικής) να δημιουργήσουν – μαζί με τους μαθητές – ένα υπερ-υπολογιστή με τη χρήση κοινών εξαρτημάτων και ελεύθερου λογισμικού. Από την αρχή, σκοπός μας ήταν να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατό περισσότερους μαθητές του σχολείου μας, ανεξαρτήτα από τάξη και τομέα/ειδικότητα. Το έργο δημιουργήθηκε στο ΕΠΑΛ Κισάμου Χανίων από το Νοέμβριο του 2014 ως τον Απρίλιο του 2015 και παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας (http://ekthesi-mathitikis-dimiourgias.blogspot.gr/2015/03/aiolos-project.html) και στο συνέδριο “ΕΛΛΑΚ στην Εκπαίδευση”.
Το Aiolos Project είναι ένα compute cluster βασισμένο στη βιβλιοθήκη OpenMPI και στο λειτουργικό σύστημα FreeBSD. Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά Ελεύθερο Λογισμικό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες του UNIX καθώς και να εκτελέσουν αρκετές εγκατάστασεις του λειτουργικού τόσο σε εικονικό περιβάλλον (VirtualBox) όσο και στους πραγματικούς υπολογιστικούς κόμβους του Aiolos cluster.
Παράλληλα οι μαθητές είχαν την ευκαίρια να συναρμολογήσουν ένα πρωτότυπο μηχάνημα που αποτελείται από τρεις μητρικές (compute nodes) και ένα φορητό υπολογιστή. Αν και χρησιμοποιούνται κοινά εξαρτήματα PC, η όλη κατασκευή είναι μοναδική καθώς οι μητρικές στηρίζονται σε διάταξη ορόφων και το όλο σύστημα στεγάζεται σε μια ιδιοκατασκευή από plexiglass. Επίσης δημιουργήθηκε ειδική πλακέτα διανομής τροφοδοσίας για την παροχή ενέργειας όλου του συστήματος από ένα και μόνο τροφοδοτικό.
Πέρα από τους προφανείς εκπαιδευτικούς στόχους, σκοπός του Aiolos Project ήταν να τονώσει την αυτοπεποίθηση και το ηθικό των μαθητών που συμμετείχαν, καθώς πολλές φορές στην τεχνική εκπαίδευση επικρατεί κλίμα έντονης απαξίωσης των αντικειμένων που διδάσκονται. Για το Aiolos Project οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και έγινε περιορισμένος αριθμός συναντήσεων με καλά καθορισμένα στόχους. Για την υποστήριξη του έργου, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα (http://aiolos.freebsdworld.gr) καθώς και σελίδα στο facebook (http://www.facebook.com/acproject). Επίσης δημιουργήθηκαν πλήρεις σημειώσεις από τις οποίες καθένας μπορεί να αναπαράγει την εγκατάσταση μας σε εικονικό ή πραγματικό περιβάλλον. Όλο το υλικό που δημιουργήθηκε είναι υπό την άδεια Creative Commons.
Στο πλαίσιο της έκθεσης μαθητικής δημιουργίας, το Aiolos Cluster εκτέλεσε σε 14 πυρήνες και 12GB RAM παράλληλο πρόγραμμα εύρεσης πρώτων αριθμών το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη δοκιμή του cluster.
Περισσότερες πληροφορίες για το Aiolos μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Project: http://aiolos.freebsdworld.gr/node/20