ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Βαλένθια συνεχίζει να υποστηρίζει το Linux σε όλα τα σχολεία

Η κυβέρνηση της Βαλένθια, μία από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, εξακολουθεί να υποστηρίζει τη χρήση ανοικτού λογισμικού στα σχολεία. Το LliureX, μια συλλογή λύσεων λογισμικού ανοιχτού κώδικα προσαρμοσμένες στα σχολεία και με βάση τη διανομή Ubuntu Linux,  υλοποιείται σε περισσότερους από 120.000 σταθμούς εργασίας, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της περιοχής.

Η εκπαιδευτική διανομή LliureX είναι επιτυχημένη, λέει ο José Manuel García Duarte, ο νεοδιορισμένος Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε δήλωση του που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο.

Το LliureX περιλαμβάνει περίπου 450 εφαρμογές για χρήση σε αίθουσες διδασκαλίας και στο σπίτι. Περιλαμβάνει εργαλεία που βοηθούν τους μαθητές να μάθουν γλώσσες, να δημιουργούν ιστοσελίδες και να επεξεργάζονται οπτικοακουστικά αρχεία, και φυσικά, βασικά εργαλεία παραγωγικότητας γραφείου (LibreOffice). Τον Ιούνιο, στο LliureX απονεμήθηκε βραβείο για την καινοτομία στον τομέα της εκπαίδευσης στο συνέδριο OpenExpo.

«Το LiureX δείχνει πώς η δέσμευση της Βαλένθια για ελεύθερο λογισμικό βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε ο  πρώην γενικός διευθυντής ΤΠΕ Pedro Pernias. “Χάρη σε αυτό το έργο, γεφυρώνουμε το ψηφιακό χάσμα και παρέχουμε στους χρήστες δωρεάν λογισμικό ποιότητας.” Επιπλέον, η ΓΔ επαίνεσε τον τρόπο με τον οποίο το LliureX επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του σχολικού εξοπλισμού πληροφορικής. Οι ενημερωμένες εκδόσεις της διανομής λειτουργούν καλά σε υπολογιστές που δεν θα ήταν αρκετά ισχυροί για τις τελευταίες ιδιόκτητες εναλλακτικές λύσεις.

Ο επικεφαλής του έργου LliureX David Montalva εξήγησε το 2017 σε συνέντευξή του στο Muy Linux ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας τα σχολεία έχουν εξοπλιστεί με υπολογιστές που έχουν προεγκατεστημένο το Lliurex. Ο κ. Montalva επιβεβαιώνει στο Open Source Observatory (OSOR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι τα σχολεία στη Βαλένθια δεν λαμβάνουν προϋπολογισμό για άδειες ιδιοκτησιακού λογισμικού, εκτός από περίπου δέκα σχολεία στην περιοχή που έχουν ειδικές ανάγκες.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment