ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ενημέρωση για το Google Summer of Code Mentor Summit

Το GSoC mentor summit ξεκίνησε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου το απόγευμα με ένα καλωσόρισμα και μια σύντομη εισαγωγή από κάθε συμμετέχοντα.

 

Το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η πρώτη σειρά από lightning talks που ήταν τρίλεπτες παρουσιάσεις από mentors/org admins σχετικά με κάποιο από τα projects τους που θεωρούσαν πως ξεχώρισε. Η συνολική διάρκεια των lightning talks ήταν περίπου 1 ώρα.

 

Μετά από τα lightning talks ακολούθησαν τα sessions. Τα sessions ήταν ad-hoc συζητήσεις μεταξύ όσων ενδιαφέρονταν για κάποιο θέμα, ενώ δεν είχαν προκαθορισμένη δομή ή συγκεκριμένο ομιλητή. Πριν την έναρξη των sessions είχαν τοποθετηθεί πίνακες στους οποίους αναρτούσε κάθε ενδιαφερόμενος σε κομμάτια χαρτί πιθανά θέματα προς συζήτηση. Πάνω στα χαρτιά με τα θέματα «ψήφιζαν» με μικρά αυτοκόλλητα όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα session. Τα sessions με ικανό αριθμό ψήφων τελικά πραγματοποιούνταν σε μία από τις ελεύθερες αίθουσες.

 

Το Σάββατο υπήρξαν 6 ομάδες από sessions – η κάθε ομάδα με παράλληλες ομιλίες σε διαφορετικές αίθουσες και με διάρκεια από μισή έως μία ώρα. Μετά την ολοκλήρωση όλων των sessions, το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη σειρά από lightning talks.

 

Η Κυριακή, τελευταία μέρα του summit, συνεχίστηκε με 5 ομάδες από παράλληλα sessions και ολοκληρώθηκε το απόγευμα με ένα αποχαιρετιστήριο session από την ομάδα OSPO της Google.

 

Ίσως το βασικότερο δομικό στοιχείο του summit ήταν οι περίοδοι πριν και μετά από τα lightning talks και τα sessions όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με άλλους mentors/org admins.

Συμμετέχοντες

Στο summit υπήρξαν 314 συμμετέχοντες από γνωστά organizations (Linux, git, LibreOffice, VLC, και άλλα), από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς φυσικά και από λιγότερο γνωστά organizations. Παρόντες ήταν και μερικοί ακόμη Έλληνες συμμετέχοντες από 3 organizations πλην της ΕΕΛΛΑΚ:

  • JBoss: Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
  • Boost C++: Βησσαρίων Φυσικόπουλος
  • MRPT: Νίκος Κούκης

Σημειώσεις

Για πολλά από τα sessions έχουν κρατηθεί σημειώσεις από τους συμμετέχοντες οι οποίες βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο, μαζί με το πλήρες πρόγραμμα των sessions για το Σάββατο και την Κυριακή:  Sessions at GSoC 2018 Mentor Summit

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως συζητήθηκε μια νέα ιδέα για ένα πιθανό επιπλέον πρόγραμμα της Google – παρόμοιο του GSoC, το “Google Season of Documentation” (GSoD). Η ιδέα του GSoD είναι πως αντί για κώδικα οι συμμετέχοντες θα γράφουν τεκμηρίωση και δεν θα είναι απαραίτητα φοιτητές. Τα organizations του GSoC mentor summit είχαν γενικά θετική απόκριση στην ιδέα, με μόνο προβληματισμό των περισσότερων να αποτελεί η μη-ύπαρξη χρηματικής ανταμοιβής για τους συγγραφείς της τεκμηρίωσης στο GSoD, όπως αρχικά προτάθηκε από την Google.


Κάλεσμα για προτάσεις έργων ανοικτού κώδικα για το Google Summer of Code 2019


 

Leave a Comment