ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Αξιοποίηση του 3D εκτυπωτή στο 2ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Την σχολική χρονιά 2017-2018 το 2ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής ήταν  ένα από τα πέντε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, στα οποία διατέθηκε τρισδιάστατος εκτυπωτής από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ μετά από ανοιχτό κάλεσμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η εισαγωγή στη χρήση εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού σχεδιασμού και τρισδιάστατων εκτυπωτών στην εκπαίδευση. Εκτός από την εισαγωγή στην τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών  η δράση στοχεύει στη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών πρακτικών και ανοιχτού περιεχομένου με την συμβολή όλων των συμμετεχόντων.

Σκοπός της πρότασης του σχολείου μας ήταν ο τρισδιάστατος εκτυπωτής αφενός να είναι  προσβάσιμος σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και αφετέρου να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φορέων εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια αυτά με την υποστήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, του Διευθυντή Ισμαήλ Χ. Απτουλά και του Υποδιευθυντή Θεοδωρίδη Βασίλειου καθώς και του συλλόγου διδασκόντων ο τρισδιάστατος εκτυπωτής Ultimaker 2+ , που παραλάβαμε, αρχικά παρουσιάστηκε σε κάθε τάξη του σχολείου μας με αποτέλεσμα όλοι οι μαθητές (συνολικά 123) να δουν και να γνωρίσουν τις δυνατότητές του, ενώ σε δεύτερη φάση έγινε μάθημα σχεδίασης, στις μεγαλύτερες τάξεις (Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄),  όπου οι οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες.

Για την παρουσίαση και την εισαγωγή στην τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργήθηκαν τα παρακάτω μαθήματα με οδηγίες και εικόνες, ώστε να καθοδηγηθούν βήμα-βήμα οι μαθητές.

Εισαγωγή στην τρισδιάστατη εκτύπωση

https://www.youtube.com/watch?v=1XDD_avWm7E&t=5s

Δραστηριότητα:  φτιάχνω μια πινακίδα για την τάξη μου

https://www.youtube.com/watch?v=Ys_AEW7QtKE&t=2s

Επιπλέον μαθήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης έγιναν στο εργαστήρι «Δημιουργώντας το Σύμπαν της Γνώσης Μας», που δημιουργήθηκε και λειτουργεί δωρεάν στο σχολείο μας εκτός σχολικού ωραρίου με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της Σχολικής Εφορείας, των γονέων των μαθητών και της διεύθυνσης του Σχολείου. Στα πλαίσια αυτού του εργαστηρίου οι μαθητές της Στ΄ Τάξης εργάστηκαν στην πλατφόρμα tinkercad σε ομάδες αλλά και ατομικά για να μάθουν να σχεδιάζουν και να εκτυπώνουν τρισδιάστατα.

Δραστηριότητα:  μπρελόκ

https://www.youtube.com/watch?v=Nl0keq-V8eU

Δραστηριότητα:  κύβοι μέσα σε κύβο

https://www.youtube.com/watch?v=hrBWU_sOPNM

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της δράσης χρειάστηκε να γίνει καλός καθαρισμός του nozzle από τα κατάλοιπα του υλικού καθώς και έλεγχος και διαχείριση προβλήματος στη ροή του filament στο nozzle, χρειάστηκε να ανοιχτεί και να καθαριστεί το κουτί τροφοδοσίας του filament.

Τέλος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, τη Διευθύντρια Μαριάννα Σάρτη και τις Υποδιευθύντριες Δανάη Παντελίδου και Μαρία Κύρτση έγινε παρουσίαση και εισαγωγή στην τρισδιάστατη εκτύπωση με ομαδική σχεδίαση και εκτύπωση σε 2 τμήματα Στ΄ Τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο 4ο Γυμνάσιο.

Ευελπιστούμε να επανέλθουμε την ερχόμενη σχολική χρονιά με νεότερα για  τις δράσεις μας και τις συνεργασίες μας.

Μαρίνα Μολλά, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη υλοποίησης της δράσης στο 2ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και Scientix Πρεσβευτής, mollamarina@gmail.com

Leave a Comment