ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός της διημερίδας «Δημιουργική Ρομποτική με ανοιχτό λογισμικό και υλικό» του Ε.ΔΙ.ΦΕΤ του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την διημερίδα «Δημιουργική Ρομποτική με ανοιχτό λογισμικό και υλικό». Πήραν μέρος μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης της Θεσσαλονίκης στις 18-19 Ιουνίου 9:30πμ-1:30 μμ σε αίθουσες της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Σκοπός της δραστηριότητας  να αναγνωρίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί την δημιουργικότητα που προσφέρει η διερεύνηση καθημερινών διαδικασιών και προβλημάτων και να προτείνουν λύσεις, μέσω της ρομποτικής, για την κοινή προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστούν παγκόσμια και τοπικά προβλήματα όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, η φτώχια κλπ.

Κατά την διάρκεια της διημερίδας επιτεύχθηκαν πολλαπλοί εκπαιδευτικοί στόχοι. Ενδεικτικά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα θεωρητικό υπόβαθρο της ιστορίας των αυτοματισμών να γνωρίσουν την λειτουργία σύγχρονων αισθητήρων και ενεργοποιητών αλλά και των μικροελεγκτών που τους συνδέουν. Ανέπτυξαν δεξιότητες δημιουργώντας κατασκευές με το Arduino και προγραμμάτισαν λειτουργίες υποδεικνύοντας λύσεις για πραγματικά προβλήματα. Ολοκληρώνοντας έγινε επίδειξη κατασκευών του Εργαστηρίου επιδεικνύοντας δυνατότητες ασύρματης αλλά και διαδικτυακής μεταφοράς πληροφοριών.

Τέλος με αφορμή την διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών που είναι μία πρωτοβουλία της ΕΕΛ/ΛΑΚ (http://robotics.ellak.gr) στην οποία το ΕΔΙΦΕΤ μετέχει ως οργανωτική επιτροπή κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της διημερίδας, έγινε υποστήριξη  και κατάρτιση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στον εν λόγω διαγωνισμό.

Το Ε.ΔΙ.Φ.Ε.Τ. αναγνωρίζοντας την αυξημένη ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας και μέσα από την ευθύνη του υποστήριξης του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών σχεδιάζει αντίστοιχες δράσεις για την υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία αλλά και επαναληπτικές στην Θεσσαλονίκη για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε με νεότερη ανακοίνωση.

Όσοι ενδιαφέρονται να έχουν προσωπική πληροφόρηση για αυτές και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Εργαστηρίου, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση .

https://goo.gl/forms/hnrGZkcQ3XH0RPyu1

Leave a Comment