ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

School Make Faire: τι είναι & πως να διοργανώσετε ένα στο σχολείο σας

Τα Maker Faires είναι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα, ένα μέρος έκθεσης, ανταλλαγής δημιουργημάτων, γνώσεων και ιδεών με όλους. Με αφορμή ένα σχολικό Maker Faire, μέλη όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας κι όχι μόνο, μπορούν να να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν πάνω σε θέματα και ιδέες που τους ενδιαφέρουν, ενώ παράλληλα γίνονται μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας, αυτής των makers.

Κίνημα makers κι εκπαίδευση

Το κίνημα των makers (maker movement/culture, όπου maker = δημιουργός) αναφέρεται στην ευρεία του προσέγγιση στην κουλτούρα του καν’το μόνος σου (Do-It-Yourself). Με άλλα λόγια, ενισχύει την δυνατότητα του καθένα να δημιουργήσει αυτό που θέλει (αναπλάθοντας κάτι ήδη υπάρχον, εφευρίσκοντας κάτι νέο, συνδυάζοντας τα δύο), χρησιμοποιώντας με δημιουργικό τρόπο διάφορα υλικά και τεχνολογίες. Τις περισσότερες φορές οι δημιουργίες αυτές συνοδεύονται από ανοιχτή τεκμηρίωση, προσβάσιμη από όλους (open documentation) καθώς και χρήση ανοιχτών τεχνολογιών (open technologies).

Αναφερόμενοι τώρα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, όσα πολύ συνοπτικά περιγράψαμε παραπάνω, έρχονται να ενσαρκώσουν τη μάθηση μέσα από την πράξη ή learning-through-doing, μια μορφή ενεργού μάθησης (active learning). Το maker culture δίνει έμφαση σε άτυπες μορφές εκπαίδευσης που εμπεριέχουν εκτός άλλων την απόκτηση γνώσης μέσα από πραγματικές εμπειρίες, πρακτικές εφαρμογές κι αλληλεπίδραση με άλλους (peer-to-peer learning). Σ’αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνονται ιδιαίτερα η καινοτόμα χρήση τεχνολογιών και η εξερεύνηση περισσότερων από έναν τομέων και κλάδων οι οποίοι σε άλλα πρότυπα μάθησης παραμένουν διαχωρισμένοι μεταξύ τους.

Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους για τους οποίους το maker culture έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών που επικεντρώνονται στη διδασκαλία μαθημάτων που υπάγονται στο STEAM (δηλ. Science Technology Engineering Arts and Maths – Επιστήμη Τεχνολογία Μηχανική Τέχνη και Μαθηματικά). Το ενδιαφέρον αυτό εστιάζει στους διαφορετικούς τρόπους εισαγωγής του maker culture στην τυπική εκπαίδευση, με σκοπό να υιοθετηθούν πιο συμμετοχικά, δημιουργικά και ενεργά παιδαγωγικά μοντέλα στη διδασκαλία αυτών των τομέων.

Διοργάνωση ενός Σχολικού Maker Faire

Ενώ λοιπόν maker είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει αυτό το κίνημα, το Maker Faire είναι ένας θεσμός ο οποίος αποσκοπεί στην προώθηση αυτού του κινήματος μέσα από ένα δίκτυο εκδηλώσεων σε όλον τον κόσμο. Ο θεσμός δημιουργήθηκε από το περιοδικό Make , ίσως το μεγαλύτερο περιοδικό αφιερωμένο στο maker culture. Το σχολικό Maker Faire προτείνεται λοιπόν ως  μία καλή συγκυρία για τους συμμετέχοντες (κυρίως μαθητές οργανωμένοι σε τάξεις, ομάδες ή και ατομικά) να εκθέσουν και να μοιραστούν δημιουργήματα εμπνευσμένα από επιστήμη, τέχνες και μηχανική.

Διοργανωτές ενός σχολικού Maker Faire μπορεί να είναι μαθητές, δάσκαλοι, γονείς κι οποιοδήποτε άλλο μέλος της σχολικής κοινότητας. Τα κίνητρα για τη διοργάνωση του Maker Faire μπορεί να ποικίλουν από τη δημόσια έκθεση δημιουργημάτων που ήδη λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον, μέχρι την αφορμή για δικτύωση με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες, τη συγκρότηση μιας σχολικής κοινότητας ή ακόμη και την ευαισθητοποίηση γύρω από τη λογική και το κίνημα maker.

Τα προτεινόμενα βήματα για τη διοργάνωση ενός σχολικού Maker Faire συνοψίζονται παρακάτω:

  1. Συγκρότηση ομάδας συντονισμού/ διοργάνωσης.
  2. Εύρεση απαραίτητης υποστήριξης.
  3. Ορισμός ημερομηνίας, ώρας και τοποθεσίας.
  4. Εγγραφή της εκδήλωσης μέσω της ειδικής φόρμας ως Maker Faire.
  5. Κάλεσμα εντός (κι εκτός αν αυτό είναι εφικτό) του σχολικού περιβάλλοντος για συμμετέχοντες/ makers.
  6. Προώθηση/ επικοινωνία της εκδήλωσης.
  7. Σχεδιασμός/ οργάνωση της εκδήλωσης.
  8. Καταγραφή και αρχειοθέτηση της εκδήλωσης με διάφορα μέσα (φωτογραφία, βίντεο κ.α.).
  9. Κοινοποίηση της αρχειοθέτησης με το Maker Media*, την υπεύθυνη εταιρεία πίσω από τη διοργάνωση του Maker Faire.

*Το βήμα αυτό είναι αναγκαίο για την εγγραφή ενός σχολείου στο Maker Faire, καθώς μόνο τότε είναι εφικτή η χρήση του όρου και του λογότυπου Maker Faire για την εκδήλωση.

Τέλος, περαιτέρω οδηγίες παρέχονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Maker Faire.

Επιπλέον πηγές
Η βιβλιογραφία γύρω από τα θεμέλια και την ιστορία του maker movement καθώς και το πως αυτό συνδέεται με την εκπαίδευση είναι μεγάλη, ενώ σε πολλά σημεία της αναδεικνύει αντικρουόμενες απόψεις. Συνεπώς, όσα παρατίθενται παραπάνω αποτελούν μια μεγάλη απλούστευση που αποσκοπεί μονάχα σε μια πρώτη εξοικείωση όσων για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με αυτό το θέμα. Για πιο εμπεριστατωμένη αναζήτηση, εκτός από τους ήδη αναγραφόμενους υπερσυνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε επιπλέον σχετική βιβλιογραφία στους παρακάτω συνδέσμους:
Πηγή κυρίως άρθρου: How to Make a School Maker Faire. Για ενημέρωση για την αντίστοιχη πρωτοβουλία της ΕΕΛΛΑΚ και των Μελών της διαβάστε για το OpenLab.

 

Leave a Comment