ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ψάχνεις ιδέες και υλικό για τη δική σου Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού #codeEU ?

Καταχώρισε την εκδήλωση σου εδώ

Κατέβασε τον οδηγό( #codeEU Toolkit in PDF )

Ψάχνεις ιδέες και υλικό για τη δική σου Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Europe Code Week)? Η ομάδα Scratch του MIT (scratch.mit.edu) ανέπτυξε ένα νέο σετ από πηγές, οι οποίες παρουσιάζουν πολλούς και διαφορετικούς τύπους από έργα(projects) που μπορείς να δημιουργήσεις με το #Scratch! #codeEU #EuropeCodeWeek #projects

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού πραγματοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά από 7 έως 22 Οκτωβρίου 2017. Εκατομμύρια παιδιά, νέοι, ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και φορείς χάραξης πολιτικής ενώνουν τις προσπάθειές τους, και συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις και θα παρακολουθήσουν μαθήματα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ.

graphics

Η βασική ιδέα πίσω από την Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι να δείξει πώς ο προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει να ζωντανέψτε τις ιδέες σας, να κάνει τον προγραμματισμό πιο προσιτό και να απομυθοποιηθούν οι δεξιότητες που χρειάζονται για να μάθει κάποιος να προγραμματίζει.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μία πρωτοβουλία απλών πολιτών που τη διαχειρίζονται εθελοντές, οι οποίοι προωθούν την εκμάθηση του προγραμματισμού στις χώρες τους, ως Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 από την ομάδα των Νεαρών Συμβούλων για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2014, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 4.200 εκδηλώσεις εκμάθησης κώδικα σε 36 χώρες στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Φέτος οι συμμετοχές και οι εκδηλώσεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Για περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα δείτε το http://codeweek.eu

Για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, δείτε εδώ

new-carousel-codeweek500000people-500x254px_11772_1

Γιατί να μάθω προγραμματισμό;

Ζούμε σε ένα κόσμο που επηρεάζεται άμεσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ο τρόπος που ζούμε, δουλεύουμε, επικοινωνούμε, ψωνίζουμε και σκεπτόμαστε έχει πλέον αλλάξει δραματικά. Για να τα φέρουμε πέρα με όλες αυτές τις αλλαγές, αλλά και για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας, πρέπει όχι μόνο να κατανοήσουμε το πώς δουλεύει η τεχνολογία, αλλά και να αναπτύξουμε δεξιότητες και ικανότητες που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα εποχή.

Η εκμάθηση προγραμματισμού Η/Υ θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε το πως λειτουργούν τα προϊόντα τεχνολογίας, να διερευνήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε τα δικά μας προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε είτε για τη δουλειά μας είτε για τη διασκέδαση μας. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιήσουμε την δημιουργικότητά μας και θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μέσα από ομάδες ανθρώπων που είτε κάθονται δίπλα μας, είτε είναι «δίπλα μας διαδικτυακά» σε όλο τον κόσμο!

Οι βασικές δεξιότητες προγραμματισμού Η/Υ θα είναι απαραίτητες σε πολλές θέσεις εργασίας στο κοντινό μέλλον. Το 90% των επαγγελμάτων σήμερα απαιτούν κάποιες βασικές γνώσεις πληροφορικής. Πέραν τούτου, οι πτυχιούχοι Πληροφορικής αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σύγχρονου εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της Ευρωπαϊκής οικονομίας και η ζήτησή τους αυξάνει με ρυθμούς 3% ετησίως. Σε , αντίθεση, ο αριθμός των αποφοίτων σχολών Πληροφορικής, δεν αυξάνει με ανάλογους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, παρότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αν το πρόβλημα αυτό δεν αντιμετωπιστεί τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 825.000 κενές θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα σχετικά με την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.

Το ιστορικό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού προσέλκυσε τη στήριξη διαφόρων κινημάτων, τόσο εκπαιδευτικών όσο και εκμάθησης κώδικα, όπως τα CoderDojo και RailsGirls αλλά και μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στον τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, τα οποία βοηθούν εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως να μάθουν να προγραμματίζουν (π.χ. προσφέροντας τους είτε ευκαιρίες ως δοκιμαστές λογισμικού, είτε αναπτύσσοντας διδακτικές μονάδες, είτε βοηθώντας στην εκπαίδευση δασκάλων).

 

 

Leave a Comment