ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

rightcopyright.eu: Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βελτίωση των πνευματικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση

Πριν από λίγες ημέρες, το COMMUNIA International Association εγκαινίασε την εκστρατεία rightcopyright.eu,  με στόχο την βελτίωση του πλαισίου των πνευματικών  δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.  Στόχος της εκστρατείας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας ώστε να επηρεαστούν οι νομοθέτες για την δημιουργία καλύτερων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, η παρούσα πρόταση είναι πολύ απογοητευτική και δεν διευκολύνει την εκπαίδευση.  Για αυτό το λόγο το Communia ξεκίνησε την εκστρατεία rightcopyright.eu, ώστε να συγκεντρωθούν οι φωνές των εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, για γίνει γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων για την εκπαίδευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την πρόταση εντός του τρέχοντος έτους, και μπορεί να την  αλλάξει, να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.

Τα πνευματικά δικαιώματα είναι το αποκλειστικό δικαίωμα του δημιουργού να καθορίζει πώς, πού και πότε το έργο του θα δημοσιευθεί ή θα διανεμηθεί. Τα πνευματικά δικαιώματα επηρεάζουν την εκπαίδευση. Καθορίζουν τον βαθμό στον οποίο ένας εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει, να μοιραστεί ή  να επαναχρησιμοποιήσει οποιοδήποτε υλικό που έχει δημιουργηθεί από κάποιον άλλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μια ειδική εξαίρεση για τα πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση. Δυστυχώς, υπάρχουν παρά πολλά ακόμα πράγματα που μπορούν κάνουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά δεν επιτρέπονται. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα με διαφορετικό τρόπο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τους εκπαιδευτικούς να γνωρίζουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να μοιραστούν σε διεθνές επίπεδο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκστρατείας rightcopyright.eu και στηρίξτε την προσπάθεια για την βελτίωση των πνευματικών δικαιωμάτων για την εκπαίδευση. Μοιραστείτε  την εκστρατεία με τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά σας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης μέσων μαζικής ενημέρωσης ή πρόσωπο με πρόσωπο. Μπορείτε να βρείτε υποδείγματα tweets, δημοσιεύσεων και εικόνων στην ιστοσελίδα της εκστρατείας.

Σχετικά άρθρα: Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Χρειαζόμαστε μια καλύτερη μεταρρύθμιση πνευματικών δικαιωμάτων για την Παιδεία

Πηγή άρθρου: http://www.communia-association.org/

Leave a Comment