ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η 3d εκτύπωση ως μέσο διδασκαλίας φυσικής και μαθηματικών: Το παράδειγμα του μπουκαλιού-πυραύλου

Στο Vathorst College στην Ολλανδία, το μάθημα της 3D εκτύπωσης προσφέρεται ως μάθημα επιλογής στα παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία. Μετά τη συναρμολόγηση ενός 3D εκτυπωτή στην τάξη, οι μαθητές χρησιμοποιούν για να εκτυπώσουν μέρη ενός πυραύλου-μπουκαλιού, που θα εκτοξευθεί με την πίεση του νερού. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την επιστήμη και για τα μαθηματικά με την 3D εκτύπωση ως ζωτικό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Το 3D-printed μπουκάλι-πύραυλος

3dbotle

Το έργο πύραυλος- μπουκάλι περιστρέφεται γύρω από τον σχεδιασμό συγκεκριμένων τμημάτων του πυραύλου. Το σχήμα των φτερών και η ευκρίνεια του κώνου της μύτης επηρεάζουν την πτήση που θα κάνει ο πύραυλος, και ως εκ τούτου πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μετά το σχεδιασμό όλων των μερών, ο πύραυλος συναρμολογείται και εκτοξεύεται. Είναι ένα διασκεδαστικό και χωρίς αποκλεισμούς έργο, με πολλές ευκαιρίες για συνδεθεί με τα μαθηματικά και την επιστήμη.

Τα σχέδια του μαθήματος

Το βασικό σχέδιο του μαθήματος που γράφτηκε από τους  3Dkanjers για το πώς να κατασκευάσουμε το μπουκάλι-πύραυλο μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το αρχικά, προσχεδιασμένα μέρη του πυραύλου μπορείτε να τα κατεβάσετε από εδώ, και μπορεί να τα χρησιμοποιήσετε ως το αρχικό σχέδιο, το οποίο τα παιδιά θα αλλάξουν και  θα βελτιστοποιήσουν στην τάξη.

Στο ευρύτερο πλαίσιο αυτού του έργου, υπάρχουν πολλές εφαρμογές  που μπορούν να συνδεθούν με τα μαθήματα του σχολείου. Εδώ μπορείτε να δείτε δύο παραδείγματα ασκήσεων που μπορούν να γίνουν για τα μαθήματα της επιστήμης και  των μαθηματικών, αλλά αυτά μπορούν να επεκταθούν και να αγγίξουν και άλλα μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών των μαθητών.

rocket-ex

Σύμφωνα με την Sara Seamari,  μια από τους δασκάλους του Vathorst College,  η  έμφαση στις τεχνολογίες ή τις εφαρμογές που βασίζονται στο μέλλον – όπως η 3D εκτύπωση – καθιστά πιο πιο εύκολη την διαδικασία μάθησης για τα παιδιά. Το έργο πύραυλος-μπουκάλι δεν είναι παρά ένα παράδειγμα του πώς 3D εκτύπωση μπορεί να ενσωματωθεί στην σχολική εκπαίδευση και να χρησιμοποιηθεί για να διδάξει τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά.

Δείτε όλο το σχέδιο μαθήματος

Πηγή άρθρου: https://ultimaker.com

Leave a Comment