ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το 1o Γυμνάσιο Κανήθου επιλέχθηκε από την ESA για την Δεύτερη Φάση διαγωνισμού Astro Pi

H European Space Agency,  ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες , τις 350 ομάδες από 15 χώρες της Ευρώπης που θα συμμετέχουν στην Δεύτερη φάση του  πρώτου ευρωπαϊκoύ διαγωνισμού Astro Pi , όπου οι νικητές θα δουν τα πειράματά τους εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ανάμεσα στις ομάδες που επιλέχθηκαν για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είναι και το 1ο Γυμνάσιο Κανήθου στην Χαλκίδα!


Οι ομάδες, θα λάβουν σύντομα ένα Kit Astro Pi  στο σχολείο τους, για να αρχίσει η εξοικείωση με το Astro Pi και τους αισθητήρες του και  θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, υποβάλουν τις λύσεις τους. Μέχρι και πέντε ομάδες από κάθε χώρα θα επιλεγούν για τη Φάση 3 : όπου ο κώδικας τους θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό και θα τρέξει στην αποστολή Astro Pi την Άνοιξη του 2017.

AstroPi_Logo_v5Το Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος  του Ηνωμένου Βασιλείου και της ESA.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός Astro Pi, θέλει οι  μαθητές να σχεδιάσουν ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να τρέξει με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi , και να γράψουν τον κώδικα του  Astro Pi για να εκτελέσει αυτό το πείραμα πάνω στον ISS.

Υπάρχουν δύο πολύ ιδιαίτερα boards Astro Pi. Τα ονόματά τους είναι Ed και Izzy, έχουν πιστοποιηθεί για διαστημικές πτήσεις και βρίσκονται ήδη στον ISS για να χρησιμοποιηθούν από τους μαθητές. Το Astro Pi έρχονται με μια σειρά από αισθητήρες και συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτελέσουν επιστημονικά πειράματα. Αυτό το σύνολο των αισθητήρων ονομάζεται «Sense HAT». Με το Sense HAT  μπορείτε να δείτε τις κινήσεις, να κάνετε μέτρηση της υγρασίας, θερμοκρασίας και της πίεσης, και να ανιχνεύσετε την ακτινοβολία. Τα boards Ed και Izzy είναι επίσης εξοπλισμένα με ένα joystick και κουμπιά ακριβώς όπως μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών!

cover

Διαβάστε περισσότερα για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού εδώ

2 thoughts on “Το 1o Γυμνάσιο Κανήθου επιλέχθηκε από την ESA για την Δεύτερη Φάση διαγωνισμού Astro Pi

  1. Σήμερα ανακοινώθηκαν από την ESA οι νικήτριες ομάδες.
    http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/European_Astro_Pi_Challenge_winners_announced
    http://www.esa.int/Education/Teachers_Corner/2016_17_European_Astro_Pi_Challenge_Winners
    Πέντε ομάδες από την Ελλάδα (σε σύνολο 45 ομάδων) επιλέχθηκαν για να συνεχίσουν στην 3η φάση και 4 ομάδες Highly Commended (σε σύνολο 19 ομάδων)

Leave a Comment