ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησαν τα Φθινοπωρινά μαθήματα του Mathesis

Oι  Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του ITE,  μέσω της πλατφόρμας  OpenEdx δημιούργησαν το mathesis.cup.gr και προσφέρουν μέσω διαδικτύου δωρεάν μαθήματα για όλους. Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis είναι το πρώτο τέτοιο Κέντρο στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να προσφέρει μαθήματα στο επίπεδο των καθιερωμένων διεθνών προτύπων. Τα μαθήματα προσφέρονται μέσω της πλήρως εξελληνισμένης εκδοχής της πλατφόρμας OpenEdx  και απευθύνονται όχι μόνο σε φοιτητές και επαγγελματίες επιστήμονες αλλά και σε κάθε μορφωμένο πολίτη με επιστημονικά ενδιαφέροντα και πνευματικές ανησυχίες. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι ανοικτή και δωρεάν για όλους, ενώ μετά το πέρας της επιτυχούς παρακολούθησής τους δίδεται στους διαδικτυακούς φοιτητές σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

mathesislogosmgrey10 logo-edx-openedx

Τα φθινοπωρινά μαθήματα του Mathesis ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες με τα εξής μαθήματα:


ΦΛΣ1 Αρχαία ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη

unnamed1

Το μάθημα παρακολουθεί τα πρώτα βήματα της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα, από τις αρχές του 6ου αιώνα ως την ενηλικίωσή της με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Υιοθετείται η χρονολογική εξιστόρηση, με τρεις βασικές ενότητες: 1. Η γέννηση της φιλοσοφίας, η μετάβαση από τον μύθο στον λόγο. 2. Η προσωκρατική περίοδος, από τον Θαλή στον Δημόκριτο. 3. Η κλασική περίοδος, από τους Σοφιστές και τον Σωκράτη στον Αριστοτέλη.
Διδάσκων: Βασίλης Κάλφας, Παν/μιο Θεσσαλονίκης
Έναρξη: 14 Νοεμβρίου 2016


Παγκόσμια Ιστορία 1: Ο άνθρωπος απέναντι στη φύση

unnamed2Ο άνθρωπος διήνυσε εκατομμύρια χρόνια ζωής ως τροφοσυλλέκτης και κυνηγός πριν γίνει -σχεδόν χθες- γεωργός και εφευρέτης μηχανών. Στην διάρκεια του μακρού αυτού χρόνου και πολύ πριν προβληματιστεί από το άφατο των θρησκευτικών του συλλήψεων ο άνθρωπος αντιμετώπισε τη φύση σε όλες της τις προκλήσεις και τις εκφάνσεις και κατέκτησε τα όπλα με τα οποία στη συνέχεια στάθηκε απέναντι στο μεγαλύτερο θεριό: τον εαυτό του.
Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Παν/μιο Αθηνών
Έναρξη: 14 Νοεμβρίου 2016


Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές

unnamed3Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του μαθήματος Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως τις εφαρμόζει στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και του χημικού δεσμού καθώς και της αγώγιμης συμπεριφοράς των υλικών και του φωτός λέιζερ.
Διδάσκων: Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ-Παν/μιο Κρήτης
Έναρξη: 7 Νοεμβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα για το Mathesis και δείτε όλα τα μαθήματα στο http://mathesis.cup.gr/

Leave a Comment