ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

BRL-CAD: ένα solid modeling CAD ανοιχτού κώδικα

Τα CAD (Computer Aided Design) λογισμικά είναι από τις πιο σημαντικές εφαρμογές που δημιουργήθηκαν για υπολογιστές, αλλάζοντας ραγδαία τον τρόπο σχεδιασμού και αντικαθιστώντας τα σχεδιαστικά τραπέζια, τα πλότερ, τα ειδικά μελάνια και τους εκτυπωτές, μειώνοντας συγχρόνως του χρόνους σχεδίασης. Είναι γεγονός πως από τις αρχές της δεκαετίας του 90 (σε εποχές που το μονοπώλιο στην τεχνολογία ήταν δεδομένο) υπήρχε η κυριαρχία των Autodesk και Microsoft.

Οι δεκαετίες όμως περάσανε, τα πράγματα αλλάξανε ριζικά και οι άνθρωποι κατάλαβαν πως η δύναμη βρίσκεται πέρα από το μονοπώλιο και τις εξαρτήσεις.

Ήδη, υπάρχει μια σειρά σχεδιαστικών λογισμικών με υψηλή συμβατότητα στα αρχεία .dwg (το μονοπώλιο της Autodesk που είναι ίδιο με αυτό της Microsoft στα office προγράμματα), μα και με ένα περιβάλλον οικείο στους χρήστες του AutoCAD. Στην ουσία, το πρόβλημα της ανάπτυξης αυτών των εφαρμογών δεν είναι πως αδυνατούν να γίνουν καλύτερες του Autocad, μα σκοντάφτουν επάνω σε παρανοϊκές πατέντες της Autodesk. Αυτά εξελίσσονται συνεχώς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρέχεται και υποστήριξη από τις εταιρείες που τα αναπτύσσουν και στο σύνολό τους είναι ανοιχτού κώδικα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το BRL-CAD.

angelov3d_512x256

Πρόκειται για ένα constructive solid geometry solid modeling CAD λογισμικό με χαρακτηριστικά και δυνατότητες παρεμφερείς του AutoCAD. Συμπεριλαμβάνει έναν διαδραστικό geometry editor, ray-tracing για απόδοση και γεωμετρικές αναλύσεις, signal-processing εργαλεία, καθώς και κατανεμημένη υποστήριξη για framebuffer. Η ανάπτυξή του έχει αρχίσει εδώ και σχεδόν μια 20αετια, με αποτέλεσμα να περιλαμβάνει περισσότερα από 400 εργαλεία, βοηθητικά προγράμματα και εφαρμογές που περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο γραμμές του πηγαίου κώδικα.

Πρόκειται για ένα ανοιχτό και δωρεάν λογισμικό που βοηθάει στην απεξάρτηση από τα κλειδωμένα vendor, ενώ έχει εισάγει υβριδικά CSG και Β-REP kernel με καινοτόμες μεθόδους για 3D γεωμετρία. Αναπτύσσεται από την δεκαετία του 80 και είναι διαθέσιμο για πολλά λειτουργικά συστήματα όπως Linux, Windows, OSX, BSD και Solaris.
Ένα λογισμικό που για περισσότερα από 20 χρόνια αποτελεί το επιλεγμένο solid modeling CAD system του στρατού των ΗΠΑ για μοντέλα οπλικών συστημάτων με αναλύσεις για την ευπάθεια και την θνησιμότητα.

brl-cad3 brl-cad2

Δείτε περισσότερα  στην ιστοσελίδα του BRL-CAD.

 

Πηγή άρθρου: http://osarena.net

Leave a Comment