ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Hydrobot – Raspberry Pi – Scratch: Ο συνδυασμός της Opensource επιτυχίας

Η ομάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με μαθητές και εκπαιδευτικούς του 1ου Γυμνασίου / 1ου ΓΕΛ Παπάγου προετοιμάζεται εντατικά, προκειμένου μαζί με άλλα σχολεία να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην έκθεση Maker Faire Rome 2016. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: Robotics class

rome

Σχετικά με την κατασκευή που θα παρουσιαστεί, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ και των Ανοιχτών Τεχνολογιών γενικότερα, αφού καταφέρνει να συνδυάσει το Ανοιχτό υλικό του Hydrobot, του γνωστού υπολογιστή μικρών διαστάσεων Raspberry Pi και του Ελεύθερου Λογισμικού του Scratch.

scr1

Πιο συγκεκριμένα, το Hydrobot το οποίο προέρχεται από το Sea Perch του MIT και υποστηρίζεται και διανέμεται δωρεάν στα Ελληνικά σχολεία σε μορφή kit από το Ίδρυμα Ευγενίδου, κατασκευάζεται εύκολα από μαθητές Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με σχέδια που δίνονται και αυτά ελεύθερα. Οπτικοακουστικό υλικό μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

IMG_2331

Το Raspberry Pi ως υπολογιστής μικρών διαστάσεων και χαμηλού κόστους, υποστηριζόμενο από Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα και συνοδευόμενο από σενάρια αξιοποίησής του αποτελεί ιδανική λύση για την εκπαιδευτική διαδικασία σε εναλλακτικές υπολογιστικές πλατφόρμες.

raspberry-pi

Το προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch (προερχόμενο και αυτό από το MIT) το οποίο είναι βασισμένο στη χρήση πλακιδίων, αποτελεί στη συγκεκριμένη πρόταση τον σύνδεσμο λογισμικού μεταξύ του χρήστη, του Raspberry Pi και του Hydrobot, για την επίτευξη του ελέγχου της κατασκευής.

stacks-image-A80B0ACΌλα τα παραπάνω συνεργάζονται αρμονικά και τεκμηριώνονται στην πρόταση η οποία εγκρίθηκε για την έκθεση Maker Faire Rome 2016 και την οποία μπορείτε να δείτε και να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα (μαζί με το αντίστοιχο λογισμικό, ο σύνδεσμος του οποίου εμπεριέχεται) στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα.

palmtrees

Σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις μπορούν να σταλούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας των συντονιστών εκπαιδευτικών: simfun at gmail dot com και george dot kalemis dot edu at gmail dot com

 

Leave a Comment