ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Thymio: εκπαιδευτική ρομποτική ανοικτού κώδικα για παιδιά

Ένα εκπαιδευτικό ρομπότ που ξεκίνησε τη ζωή του στα ελβετικά σχολεία θα μπορεί σύντομα να κάνει το άλμα του στα σχολεία όλης της Ευρώπης. Tο Thymio που έχει αναπτυχθεί από την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL) είναι ένα ρομπότ σχεδιασμένο για να διδάξει στα παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης σχολικής ηλικίας τις ψηφιακές επιστήμες.

pictos-en
“Το ρομπότ μας ήρθε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Francesco Mondada, καθηγητής στο Εργαστήριο Συστημάτων Ρομποτικής του EPFL και ο ιδρυτής του έργου Thymio. “Είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής τάσης στην Ευρώπη όπου οι ψηφιακές επιστήμες αρχίζουν να διδάσκονται στα δημοτικά σχολεία.”

Το Thymio διδάσκει τα βασικά της ρομποτικής σε μικρά παιδιά, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άλλα θέματα, όπως να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων ή να διδάξει στα παιδιά διάφορα θέματα. Επειδή το Thymio μπορεί να πραγματοποιήσει μια σειρά από προγραμματισμένες εργασίες χρησιμοποιώντας 50 έτοιμα προς χρήση kits, όπως η εξερεύνηση των πέντε αισθήσεων, η διδασκαλία της μουσικής, αφαίρεση και πρόσθεση και άλλων υπολογισμών, πολλές από τις λειτουργίες του μπορούν να εφαρμοστούν και σε μη STEM μαθήματα.

Επίσης, έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τα ενδιαφέροντα τους. «Σχεδιάσαμε το Thymio χωρίς να υποδηλώνεται το φύλο ή η ηλικία του, έτσι ώστε να μην περιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να προγραμματιστεί ή διακοσμηθεί, και κρατήσαμε επίσης την τιμή προς τα κάτω», είπε ο Mondada.

thymio2

Τα πάντα έχουν αναπτυχθεί κάτω από άδειες ανοικτού κώδικα για να μην υπάρχουν προβλήματα με τη συμβατότητα στα σχολεία.
Η πραγματική δύναμη αυτού του έργου είναι ότι όλα τα τεχνικά, παιδαγωγικά και επιστημονικά δεδομένα είναι ανοιχτού κώδικα και ελεύθερα διαθέσιμα για τους χρήστες», πρόσθεσε ο Mondada. “Πολλοί χρήστες έχουν προσθέσει χαρακτηριστικά, έρχονται με νέες χρήσεις, γράφουν οδηγούς χρήσεις και εφευρίσκουν εντελώς νέες εφαρμογές.”

Με το Thymio κανείς όχι μόνο να εξοικειωθεί με τις βασικές έννοιες και ιδέες της εκπαιδευτικής ρομποτικής αλλά και να προγραμματίζει το  – ρομποτάκι σε τέσσερα προγραμματιστικά περιβάλλοντα:

Α) Visual Programming (Οπτικός Προγραμματισμός βασισμένος σε εικονίδια και στην ιδέα του ζεύγους EVENT (γεγονός) –>  ACTION (Δράση))

B) Blockly Programming (Προγραμματισμός βασισμένος στο BLOCKLY της Google με άμεσο επηρεασμό από το Scratch)

Γ) Scratch Programming (Προγραμματισμός βασισμένος σε εμπλουτισμένο Scratch)

Δ) Text Programming (Προγραμματισμός σε γλώσσα κειμένου ASEBA για το Thymio)

i3oxmvzx7qne5u3avdzr

Περισσότερα για το Thymio

Δείτε μια παρουσίαση του Thymio στο http://www.eduportal.gr/

 

Πηγή άρθρου: http://robotschampion.com/thymio/

Leave a Comment