ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εκπαίδευση σε 3 διαστάσεις – Υποβολή προτάσεων για εκπαιδευτική χρήση 5 εκτυπωτών (3d printers)

Η ΕΕΛ/ΛΑΚ και η Openwise ανακοινώνουν πρόσκληση διάθεσης 5 εκτυπωτών αντικειμένων 3 διαστάσεων (3d printer), μέσα από υποβολή προτάσεων χρήσης, σε Δημοτικά σχολεία,  Γυμνάσια και Λύκεια για την σχολική περίοδο 2016-2017.

Βασικός στόχος της προσπάθειας είναι να αποτελέσει εισαγωγή στις πρακτικές, μεθοδολογίες και διαθέσιμες επιλογές στη χρήση εκτυπωτών τρισδιάστατων αντικείμενων στην εκπαίδευση. Καθώς το θέμα εκτός από τεχνολογικές έχει, κυρίως, εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές πτυχές, η συμβολή των ίδιων των συμμετεχόντων είναι καθοριστική.

BISC_Lincoln_Park_3D_PrinterΚάθε Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο ή Λύκειο που επιθυμεί να λάβει έναν εκτυπωτή θα πρέπει να υποβάλει πρόταση που θα περιγράφει την κύρια χρήση και πιθανές δευτερεύουσες χρήσης του εκτυπωτή (π.χ. υποστήριξη συγκεκριμένων πρότζεκτ των μαθητών, συμμετοχή σε δράσεις ρομποτικής, διαγωνισμούς κλπ). Η πρόταση επίσης θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφή των μαθησιακών στόχων και μια προσέγγιση των σχεδίων μαθήματος που αναμένει το σχολείο και οι καθηγητές του να προκύψουν από τη χρήση και ενσωμάτωση του εκτυπωτή στη μαθησιακή διαδικασία.

Το κάθε σχολείο θα πρέπει να αναλάβει την παραγωγή ενός ηλεκτρονικού ημερολογίου των προσπαθειών των μαθητών και των δασκάλων με τον εκτυπωτή. Θα πρέπει επίσης να παραχθεί μια τελική αναφορά που θα περιλαμβάνει τα συμπεράσματα από την χρήση του εκτυπωτή, τα σχέδια μαθήματος, καθώς και τα σχέδια τυχόν αντικειμένων που έχουν κατασκευαστεί. Όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να διατεθούν στη λογική των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων.

Η αρχική εκπαίδευση των καθηγητών, δασκάλων και μαθητών στην τεχνολογία και στη χρήση του κάθε εκτυπωτή θα γίνει μέσα από ένα κεντρικό σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα της Openwise.

Το κόστος των αναλωσίμων εκτύπωσης θα πρέπει να το αναλάβει το κάθε σχολείο (περίπου 25-30 ευρώ ανά κιλό πρώτης ύλης πλαστικού).

Η αξιολόγηση των προτάσεων, πέρα από τους γενικούς στόχους που θα θέτει κάθε σχολείο, θα λαμβάνει επίσης υπόψιν τα ακόλουθα:

  • τη διαθεσιμότητα και καταλληλότητα του χώρου που στεγάζει τον εκτυπωτή και πέρα από τις σχολικές ώρες,
  • τη διαθεσιμότητα και καταλληλότητα του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο εκτυπωτής για συνεργασία με άλλες κοινότητες (π.χ hackerspaces, makerlabs κλπ.),
  • την πιθανή συνεργασία με άλλα σχολεία για την πραγματοποίηση συνεργατικών πρότζεκτ.

Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν την ακόλουθη φόρμα έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.

2 thoughts on “Εκπαίδευση σε 3 διαστάσεις – Υποβολή προτάσεων για εκπαιδευτική χρήση 5 εκτυπωτών (3d printers)

    • Καλησπέρα σας,
      Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε στην κοινότητα της ΕΕΛ/ΛΑΚ.
      Μιας και έχετε εγγραφεί ήδη ως μέλος του ιστότοπων της EEΛ/ΛΑΚ, μπορείτε μέσα από το μενού της Επεξεργασίας Προφίλ σας ( https://ellak.gr/my-account/ ) να δηλώσετε συμμετοχή σε κάποιες από τις ομάδες εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ ή να εγγραφείτε σε κάποιες από τις λίστες αλληλογραφίας για να ενημερώνεστε για τις ανοιχτές τεχνολογίες στην Ελλάδα.
      Ακόμα όσοι έχουν γραφτεί μέλη στο ellak.gr ,έχουν δικαίωμα δημοσίευσης σε όλους τους δικτυακούς τόπους του *.ellak.gr όπου και μπορούν να δημοσιεύουν ειδήσεις – άρθρα ή οτι άλλο αντικείμενο τους ενδιαφέρει. Αναλυτικές οδηγίες δημοσίευσης στους ιστότοπους του ellak.gr υπάρχουν εδω . Αν θέλετε να ενταχθείτε στην ομάδα αρθρογραφίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ μπορείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας μέσω αυτής της φόρμας.

Leave a Comment