ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σχολεία αγροτικών περιοχών βασίζονται στο ανοιχτό λογισμικό – #gredu #opensource

Μία ομάδα 15 σχολείων σε αγροτικές περιοχές σε Δανία, Ιταλία, Ελλάδα, FYROM, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν λύσεις ανοιχτού λογισμικού για να μαθαίνουν, να διδάσκουν και να δουλεύουν από κοινού. Το λογισμικό αυτό αναπτύχθηκε ειδικά για αυτά τα σχολεία από μία κοινοπραξία ερευνητικών ινστιτούτων και δημόσιων διοικήσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το έργο RuralSchoolCloud επικεντρώνεται σε λύσεις που βοηθούν τους καθηγητές να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες  του cloud computing και να βελτιώνουν τη ψηφιακές τους επάρκειες. Αυτό το έργο παρέχει επίσης εργαλεία που βοηθούν με τη διαχείριση των σχολικών τάξεων και τη διευκόλυνση τη δικτύωσης μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

Οι λύσεις RSC βασίζονται σε γνωστές εφαρμογές ανοιχτού λογισμικού όπως τα Linux, Apache, PHP και MySQL (LAMP). Οι προγραμματιστές του έργου πρόσθεσαν λύσεις cloud όπως τα OpenMeetings και OwnCloud, τα οποία συνδυάστηκαν με τη χρήση των εργαλείων διαχείρισης OpenNebula.

Εύχρηστο και ευέλικτο

“Είχαμε θετική ανατροφοδότηση, τόσο στη τεχνική όσο και στη παιδαγωγική μας προσέγγιση”, αναφέρει η María José Rodriguez Malmierca, συντονίστρια του RSC και ειδικός της e-μάθησης που εργάζεται στο Supercomputing Center of Galicia (CESGA). Η Maria παρουσίασε το RSC το περασμένο Οκτώβριο στη LibreCon που έγινε στη πόλη Santiago de Compostela της Ισπανίας. “Τα εργαλεία [RSC] παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον, είναι εύχρηστα και ευέλικτα και βελτιώνουν τη συνεργασία μεταξύ καθηγητών και μαθητών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.”

Στην αυτόνομη κοινότητα της Γαλικίας, το έργο RSC συνεργάστηκε με τo τμήμα εκπαίδευσης και την Aντιπροσωπεία της Kοινότητας για Tεχνολογικό Eκσυγχρονισμό(Amtega). Οι λύσεις λογισμικού δοκιμάστηκαν από 4 ομάδες σχολείων σε 23 χωριά και ο σκοπός είναι να επεκταθεί το έργο και σε άλλα σχολεία της κοινότητας.

Το RuralSchoolCloud χρηματοδοτούνταν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 από το πρόγραμμα Comenius της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο έχει κοινοποιήσει το ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό και ένα οδηγό χρήσης διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες.

 

 

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment