ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διανομή Edu-Preschool για εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας

Η διανομή Edu-PreSchool είναι μια νέα διανομή linux που απευθύνεται σε  νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας.

Η διανομή λογισμικού με την ονομασία Εdu-PreSchool δημιουργήθηκε από τους Β. Ορφανάκη και  τον  Στ. Παπαδάκη και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://users.sch.gr/vorfan/. Το  Εdu-PreSchool βασίζεται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα Lubuntu (http://lubuntu.net/), το οποίο είναι μια από τις διανομές του λειτουργικού συστήματος Ubuntu Linux, που διατίθεται δωρεάν και έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις από άποψη υλικού.

Το γραφικό περιβάλλον εργασίας της διανομής είναι παραμετροποιημένο για να είναι όσον το δυνατόν περισσότερο οικείο σε χρήστες που έχουν συνηθίσει στα Windows, και πανεύκολο στην χρήση και λειτουργία της.

B7ZUJr

Τα εργαλεία που περιέχει η διανομή είναι  όλα τα λογισμικά που υπάρχουν στον δικτυακό τόπο του Υ.ΠΑΙ.Θ. (e-yliko.gr) αλλά και άλλες, χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς, εφαρμογές ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού.

Τα λογισμικά που περιέχει η διανομή είναι τα εξής: Αλφαβητοχώρα, Παίζω και μετρώ με τα σχήματα, Τα κουρδιστά φρούτα, Εξερευνητής του Υπολογιστή, Ηλεκτρονικός Ταχυδρόμος, Μαθαίνω τη Γλώσσα μου, Κυκλοφορώ με ασφάλεια Α, Γλώσσα Α – Β Δημοτικού, Μαθηματικά Α- Β Δημοτικού, Celestia, Stellarium, Earth3d, KidZui, GCompris, Drawing for Children, TuxPaint, TuxMath, TuxTyping, Childsplay, OOo4kids και το Libre Office. Επίσης, υπάρχει και το βίντεο με τις Απορίες του Αντωνάκη, καθώς και τα βίντεο από τη σειρά της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Ένα γράμμα, μια ιστορία».
Η διανομή ακόμα  περιλαμβάνει διδακτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή (ebooks), το οποίο έχει δημιουργηθεί από επίσημους φορείς και το οποίο είναι απαραίτητο για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου. Για τους ίδιους λόγους, ο φυλλομετρητής Mozilla Firefox έχει προεγκατεστημένους συνδέσμους προς εκπαιδευτικούς ιστότοπους και φορείς. Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη διανομή και για τη γραμματειακή υποστήριξη της σχολικής μονάδας, η διανομή εμπεριέχει και την εξελληνισμένη σουίτα εφαρμογών γραφείου Libre Office, καθώς και το πρόγραμμα ανάγνωσης αρχείων pdf, Evince.

xcVUMd

Το Εdu-PreSchool μπορεί να λειτουργήσει ως live cd/ live usb αλλά και να εγκατασταθεί ως μια κανονική διανομή στον υπολογιστή σας, Ουσιαστικά, η μόνη προαπαιτούμενη τεχνική γνώση για τη λειτουργία της διανομής είναι να μπορεί ο χρήστης να ρυθμίσει τον ΗΥ στον οποίο πρόκειται να «τρέξει» η διανομή με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκκινείται από τον οπτικό δίσκο (DVD) ή την USB θύρα.

Όσοι λοιπόν ασχολείστε με την προσχολική αγωγή : Δοκιμάστε τo!!

 

Leave a Comment