ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κάλεσμα: “εκπαιδευτική χρήση των τεχνολογιών τρισδιάστατων αντικειμένων”

Η μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα(ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργανώνει στο InnovAthens (Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθήνας) παρουσιάσεις σχετικά με την εκπαιδευτική χρήση των τεχνολογιών εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων (3d printing). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των δύο εκτυπωτών που λειτουργούν στους χώρους του Innovathens, ενός Ultimaker και ενός CubeXTrio.

Βασικός στόχος της κάθε παρουσίασης είναι να αποτελέσει εισαγωγή στις πρακτικές, μεθοδολογίες και διαθέσιμες επιλογές στη χρήση εκτυπωτών τρισδιάστατων αντικείμενων στην εκπαίδευση. Καθώς το θέμα εκτός από τεχνολογικές έχει –κυρίως– εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές πτυχές, η συμβολή των ίδιων των συμμετεχόντων είναι καθοριστική.

Προσκαλούμε λοιπόν στις παρουσιάσεις μας εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία και θέλουν να διερευνήσουν την ένταξη των τεχνολογιών τρισδιάστατης εκτύπωσης στη διδασκαλία τους.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας, σας παρακαλούμε να καταχωρίσετε στην φόρμα τα στοιχεία σας και μια σύντομη περιγραφή (150-300 λέξεις) που θα περιλαμβάνει της δικές σας σκέψεις για τη χρήση των τεχνολογιών αυτών στην εκπαίδευση. Θα μπορούσατε επίσης να καταχωρίσετε συνοπτικά πλάνα διδασκαλίας, τυχόν αρχεία εκτυπώσιμων αντικειμένων τα οποία σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας μπορείτε να τα στείλετε στην διεύθυνση 3d@eellak.gr . 

Για κάθε παρουσίαση θα επιλεγεί ένας μικρός αριθμός (10-12) συμμετεχόντων. Η παρουσίαση θα διαρκεί τρεις ώρες και θα καλύπτει την εισαγωγή στις έννοιες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα βασικά εργαλεία σχεδιασμού και παραμετροποίησης αντικειμένων, τις φιλοσοφίες και μεθοδολογίες ένταξης των τεχνολογιών αυτών στη μαθησιακή διαδικασία (π.χ. systems thinking, design thinking κ.α) όπως και τα πιθανά οφέλη ή προβλήματα από την υιοθέτησή τους. Πιθανή εμπειρία στην αξιοποίηση των τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας είναι χρήσιμη αλλά όχι απαραίτητη.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκτύπωση τρισδιάστατων αντικειμένων μπορείτε να λάβετε από τους ακόλουθους συνδέσμους:

  1. Εισαγωγή στην τρισδιάστατη εκτύπωση και σχετικό άρθρο της Wikipedia
  2. Χρήση 3D printers στα Βρετανικά σχολεία (χρήση στη διδασκαλία Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM και Design)
  3. Αποθετήριο μοντέλων Thingivrese
  4. Σχεδιαστικά προγράμματα: Blender | OpenScad |   Sketchup
  5. Σχεδιαστικό πρόγραμμα για αντικείμενα Tinkercad (browser based)
  6. Πρόγραμμα διαxείρισης Ultimaker – Cura

[hr]

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από το Βασίλη Ντανοβασίλη και το Θανάση Δεληγιάννη της Ομάδας Εργασίας για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες Υλικού (Open Hardware) της ΕΕΛΛΑΚ.

ade_400x400 Ο Θανάσης Δεληγιάννης είναι συντονιστής της Ομάδας Ανοιχτών Τεχνολογιών και μέλος της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΕΛΛΑΚ. Υπήρξε συνεργάτης για θέματα ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συντονιστής της πιλοτικής ανάπτυξης OLPC XO-1 σε σχολεία της χώρας όπως και της πλατφόρμας Wikipolitics για τη συμμετοχή πολιτών στην διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

[hr]

1379947_10151907231903221_382746122_nΟ Βασίλης Ντανοβασίλης εργάζεται τα τελευταία 13 χρόνια ως τεχνικός Πληροφορικής & Νεων Τεχνολογιών. Ασχολείται με την επεξεργασία εικόνας και video, σχεδιασμό ιστοσελίδων & Social Media, live streaming,  καθώς και τα συνεργατικά εργαλεία Google Apps. Υπήρξε συνεργάτης στο έργο: Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Μάθησης της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε (Κατάρτιση και Πιστοποίηση σε βασικές δεξιότητες και κατάρτιση σε προηγμένες δεξιότητες στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) στο έργο:  Ερευνα ΚΕΔΕ – Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και συνεργάτης της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.  Επίσης υπήρξε εκπαιδευτής σε σεμινάρια χρήσης διαδικτύου σε ενήλικες με ιδιαίτερη έμφαση σε ομάδες ηλικιωμένων που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στη χρήση υπολογιστών και internet. Στον ελέυθερο χρόνο του ασχολείται με τη φωτογραφία.

[hr]

 

4 thoughts on “Κάλεσμα: “εκπαιδευτική χρήση των τεχνολογιών τρισδιάστατων αντικειμένων”

  1. Είμαι υπ διδάκτορας στο ΕΜΠ, και ετοιμάζουμε κάποιο πιλοτικό δρώμενο σε 3D.
    Θα αποτελούσε μια ιδιαίτερη βοήθεια η παρακολούθηση της ενότητας σας αυτής στην ισχυροποίηση της κατάρτησής μας αλλά και μέσω της ανταλλαγής βιωματικών εμπειριών η σχεδίαση μιας μικρής παρουσίασης στο τμήμα των Μηχανολόγων.
    με εκτίμηση
    Νίκος Κουράκος

  2. Με χαρά να σας δούμε και να τα πούμε από κοντά. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε κοινές δράσεις

  3. Πρόκειται για ημερίδα ή σειρά σεμιναρίων; Επίσης δεν υπάρχει ημερομηνία διεξαγωγής. Μπορείτε να με ενημερώσετε σας παρακαλώ;

    • Ειναι ένα αυτοτελές σεμινάριο που επαναλαμβάνεται, σε περίπτωση που επιθυμείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας, σας παρακαλούμε να καταχωρίσετε στην φόρμα( https://docs.google.com/forms/d/1ZMDI4KOqhO7SzfbvRguxet3sXDFUna06jYfW4D7GN6M/viewform?usp=send_form ) τα στοιχεία σας και μια σύντομη περιγραφή (150-300 λέξεις) που θα περιλαμβάνει της δικές σας σκέψεις για τη χρήση των τεχνολογιών αυτών στην εκπαίδευση. Θα μπορούσατε επίσης να καταχωρίσετε συνοπτικά πλάνα διδασκαλίας, τυχόν αρχεία εκτυπώσιμων αντικειμένων τα οποία σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας μπορείτε να τα στείλετε στην διεύθυνση 3d@eellak.gr . 

      Μετά την εγγραφή στην φόρμα θα σας στείλουμε πρόσκληση για το σεμινάριο.

Leave a Comment